Kortkolom In het nieuws

‘Four more years’, twittert Obama

De boodschap van president Obama op het sociale netwerk Twitter, kort nadat duidelijk werd dat hij de verkiezingen had gewonnen, was 22 minuten nadat hij was verzonden al de meest populaire tweet ooit. Op dat moment hadden 72.000 mensen de tweet als ‘favoriet’ aangemerkt, en was hij door een kwart miljoen mensen ‘geretweet’, doorgestuurd – inmiddels is dat meer dan een half miljoen keer gebeurd. De korte tekst luidt ‘nog eens vier jaar’ en er is een foto aan toegevoegd, waarop de president zijn vrouw Michelle omarmt. Tot nu toe stond een tweet van popidool Justin Bieber, met de tekst ‘RIP Avalanna. i love you’ op de eerste plaats met ruim 200.000 retweets. (NRC)

Karl Rove brengt Fox News in verwarring

Karl Rove, een neoconservatieve spindoctor van de Republikeinen, wist vannacht grote verwarring te zaaien op Fox News. De presentatoren van de rechtse Amerikaanse nieuwszender hadden zojuist Obama uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Maar Rove vond, na wat gegoochel met cijfers dat het daarvoor te vroeg was. „Ik heb veel vertrouwen in onze decision desk”, zei presentator Bret Baier, maar volgens hem had het Romney-kamp grote twijfels over de toewijzing van Ohio aan Obama. Daarop besloot zijn collega voor het oog van de camera naar de ‘decision desk’ te gaan om verhaal halen. Zij bleven bij hun besluit dat met ‘99,95 procent’ zekerheid Obama de winnaar was. ( NRC)

Donald Trump blijkt slechte verliezer

De Amerikaanse mediamagnaat Donald Trump, een felle tegenstander van Obama, toonde zich gisteravond een slechte verliezer. Op Twitter noemde hij de verkiezingen een „schijnvertoning”, het kiescollege „een ramp voor de democratie” en de uitslag „een walgelijke onrechtvaardigheid”. Volgens Trump, die dit jaar heeft overwogen zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, lacht de wereld Amerika uit. „Dit kunnen we niet laten gebeuren. We zouden een mars op Washington moeten houden om deze travestie te stoppen. Onze natie is totaal verdeeld”. Trump adviseert het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen hun meerderheid behouden, om Obama „niets te geven”, tenzij hij een einde maakt aan Obamacare. (NRC)