KNWU start antidopingcommissie

De Nederlandse wielerunie KNWU stelt op korte termijn een antidopingcommissie in. Die moet mogelijke dopingpraktijken in het Nederlandse wielrennen onderzoeken en concrete aanbevelingen doen om doping beter te kunnen bestrijden. Dat maakte de wielerunie gisteren bekend.

De KNWU zegt in een persverklaring dat „de geloofwaardigheid van de professionele wielersport en alle betrokkenen in het geding is”. Ook stelt de bond dat zij de vraag of doping gemeengoed is in het wielrennen, „met onvoldoende zekerheid” kan beantwoorden.

„Het onderzoek dient zoveel mogelijk de gangbare praktijken en systemen zichtbaar te maken, tekortkomingen bloot te leggen en te laten zien welke stappen inmiddels gezet zijn en nog gezet moeten worden”, aldus de KNWU. De antidopingcommissie zal wielrenners en begeleiders die meewerken aan het onderzoek tegemoetkomen bij eventuele straffen.

De KNWU werkt bij de samenstelling van de commissie nauw samen met de Nederlandse Dopingautoriteit, sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De wielerunie wil dat de commissie uiterlijk 30 november wordt geïnstalleerd en vóór 1 juni 2013 de resultaten van het onderzoek bekend maakt.

De internationale wielerunie UCI maakte onlangs bekend dat er een onderzoekscommissie komt naar aanleiding van het rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over oud-wielrenner Lance Armstrong. Die commissie gaat onderzoeken in hoeverre de UCI betrokken was of weet had van het dopinggebruik van Armstrong en zijn ploeggenoten. Ook worden mogelijkheden onderzocht renners met een dopingverleden te weren.

De KNWU noemt dit initiatief „een belangrijke en goede stap”, maar vindt het niet genoeg. „Meer en steviger maatregelen en hervormingen zullen er moeten komen om uit deze crisis te komen en om weer aan geloofwaardigheid te winnen”, aldus de Nederlandse bond.

De Australische overheid gaat de nationale wielerbond onder de loep nemen. Daarmee wil Australië helpen „het vertrouwen en geloof” in de bond terug te brengen na het schandaal rond Armstrong.