Kijktips

Film

The Ring (Gore Verbinski, 2002, VS/J).

Geslaagde horrorfilm van Gore Verbinski, een remake van de Japanse Ringu. Mysterieuze videoband richt bloedbad aan onder groepje tieners: ieder die de video bekijkt, krijgt een telefoontje met de mededeling dat hij nog een week te leven heeft. Journaliste Rachel (Naomi Watts) gaat op onderzoek uit. Nadat zij met haar zoontje de band heeft gezien, raakt ze verwikkeld in een race tegen de klok. BBC 1, 00.15-02.00u.

Let The Right One in/Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson, 2008, S).

Behoorlijk angstaanjagende vampierfilm. Oskar is een vereenzaamd jongetje in een Zweedse buitenwijk. Op een dag ontmoet hij een nieuw buurmeisje, Eli, met ravenzwart haar en bloeddoorlopen ogen, die een vreemde geur verspreidt. Toch hecht Oskar zich aan haar, ook als hij langzaam ontdekt dat ze een vampier is. De regisseur vertelt het verhaal met charme: zacht licht, fotogenieke sneeuwbuien en aanzwellende strijkers, voordat hij weer een fikse klap uitdeelt. Juweel van een film. Arte, 22.25-00.15u.

Informatief

Labyrint: Het ontstoken brein.

Reportage over het werk van immunoloog Hemmo Drexhage en van psychiater Veerle Bergink, die onderzoek doen naar de relatie tussen immuunsysteem en psychiatrische aandoeningen. Drexhage ontdekte dat bij psychiatrische aandoeningen afweercellen actief zijn die zorgen voor een ‘ontsteking’ in het brein. Bergink doet onderzoek naar biomarkers bij stemmingswisselingen. Zij promoveerde onlangs op onderzoek naar vrouwen met een postpartum psychose of postpartum depressie. Ned.2, 20.55-21.20u.

Radio

JazzLive: John Scofield Trio.

Concertopname van 28 oktober. De jazzgitarist trad op met Steve Swallow (basgitaar) en Bill Stewart (drums). Radio 6, 23.02-01.00u.