Kabinet: Nibud-onderzoek voegt niets toe

DEN HAAG - Lodewijk Asscher komt aan op het Binnenhof. Op het Binnenhof komen de nieuwe ministers aan voor een eerste beraad van het nieuwe Kabinet Rutte. ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - Lodewijk Asscher komt aan op het Binnenhof. Op het Binnenhof komen de nieuwe ministers aan voor een eerste beraad van het nieuwe Kabinet Rutte. ANP PHIL NIJHUIS Vicepremier Asscher ziet niets in Nibud-onderzoek. Foto ANP / Phil Nijhuis

Een onderzoek van budgetinstituut Nibud naar de koopkrachteffecten van het regeerakkoord voegt niets toe. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in antwoord op de vragen die de voltallige oppositie had gesteld naar aanleiding van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De Tweede Kamer besloot gisteren om het Nibud te vragen om zo’n onderzoek. Het instituut zou daar enkele dagen voor nodig hebben. Asscher wijst erop dat de maatregelen uit het regeerakkoord de komende tijd nader moeten worden uitgewerkt. Bovendien heeft het kabinet vandaag zelf al een nadere uitwerking gegeven van de koopkrachtontwikkeling voor achttien voorbeeldhuishoudens.

Ook dit betreft een ‘indicatieve doorrekening’, vanwege de nadere doorrekening. “Additionele berekeningen van het Nibud voegen hieraan niets meer toe”, schrijft Asscher, die vindt dat het kabinet niet alle zorgen en onzekerheid over de koopkracht weg kan nemen.

“Bovendien moet ook het Nibud wachten op de uitwerking van de maatregelen.”

RTL Nieuws eiste cijfers in kort geding, maar krijgt ze niet

RTL krijgt de cijfers over de koopkrachteffecten van het regeerakkoord voorlopig niet. Het kort geding tussen RTL en het ministerie van Algemene Zaken, dat deze morgen diende, wordt 21 november verder vervolgd. De rechter wil dat de partijen eerst overleggen.

    • Marije Willems