ING schrapt 2.350 banen om winstdaling te dempen

De Nederlandse bankverzekeraar ING gaat reorganiseren en schrapt wereldwijd 2.350 banen. Het concern heeft op dit moment circa 88.000 mensen in dienst. De reorganisatie moet uiteindelijk een kostenbesparing opleveren van 460 miljoen euro.

Bij het bedrijfsonderdeel Nationale Nederlanden verdwijnen 1.350 banen. Volgens een woordvoerder van ING gaat het bij de verzekeraar vooral om banen in Nederland. Het overgrote deel van de 1.000 mensen die bij ING Commercial Banking hun baan verliezen, werkt buiten Nederland.

Volgens FNV Bondgenoten zat de reorganisatie er aan te komen. Maar vakbondsbestuurder Fred Polhout is verrast door het aantal banen dat verdwijnt bij Nationale Nederlanden. „Ruim 20 procent van het personeel verdwijnt”, zegt Polhout. „Dat is nogal wat.”

FNV Bondgenoten lijkt zich neer te leggen bij gedwongen ontslagen. „De hele sector verkeert in zwaar weer”, aldus Polhout. „We zullen ermee moeten leren leven dat de sector in een permanente reorganisatiesfeer verkeert.” FNV Bondgenoten wil zich nu vooral inzetten om mensen zo goed mogelijk naar ander werk te begeleiden.

De reorganisatie is onderdeel van de plannen om het bedrijf te splitsen in een bank en een verzekeraar. Die eis werd gesteld door de Europese Commissie nadat ING tijdens de financiële crisis in 2008 miljarden aan steun kreeg van de staat.

Volgens ING-topman Jan Hommen ligt de opsplitsing van het bedrijf op schema. „Onze Amerikaanse verzekeringsdochter heeft grote stappen gezet voor een beursgang”, stelt Hommen in een toelichting op de cijfers. Daarnaast heeft ING dit jaar al drie Aziatische dochterbedrijven verkocht en is de verkoop van ING Direct in de VS afgerond.

Uit de cijfers blijkt dat met name de verzekeringsactiviteiten van ING het moeilijk hebben. De brutowinst van de verzekeringstak daalde in het derde kwartaal met 90 procent tot 40 miljoen euro. ING Bank presteerde beter dan vorig jaar, maar door de slechte resultaten bij de verzekeraar daalde de nettowinst van de groep in zijn geheel met 64 procent tot 609 miljoen euro.

Beleggers reageerden positief op de reorganisatieplannen. Het aandeel ING stond rond het middaguur 2 procent hoger.