Impasse vernieuwd Thialf duurt voort: 50 of 100 mln

Geen spiksplinternieuw ijspaleis van 100 miljoen euro. Geen halfbakken verbouwing van een verouderde schaatsschuur. Maar Heerenveen moet wel ‘schaatshoofdstad’ van Nederland blijven. Dus wil Gedeputeerde Staten van Friesland vijftig miljoen euro reserveren voor vernieuwbouw van het huidige ijsstadion Thialf, zo maakte gedeputeerde Hans Konst (PvdA) gisteren bekend.

In februari blokkeerde Provinciale Staten nog een nieuwbouwplan voor Thialf, dat in 1987 werd opgeleverd als tweede overdekte ijsbaan ter wereld. De kosten van volledige nieuwbouw – 100 miljoen euro – vond de provincie te hoog. Schaatsbond KNSB zag niet direct iets in een goedkopere verbouwingsvariant. De bond toonde zich wel enthousiast over plannen voor nieuwe ijsbanen in Almere of Zoetermeer.

In de jongste vernieuwbouwplannen is naast de huidige baan plaats voor een tweede hal, waar topsporters kunnen trainen. Dit is voor de bond voorwaarde het plan nu wel te steunen. Maar hoe zit het met de totale kosten van 106 miljoen, iets meer dan het oorspronkelijke plan voor volledige nieuwbouw? „De bijdrage van de provincie is een prima fundament”, aldus Konst. „Maar er zijn andere bijdragen nodig.”