Ik ben heel braaf, hoor Verdienen Uitgeven

Klaartje Spijkers (39), samenwonend, twee kinderen (5 en 2), werkt als fondsenwerver voor een stichting. Het gezin is net groter gaan wonen en moet nu zuiniger leven.

Verdienen

‘Dit jaar ben ik van baan veranderd. Ik werk nu als fondsenwerver bij Masterpeace, een stichting die vrede promoot. In 2014 organiseren wij een gigantisch concert, naast de piramides in Kairo. Hiervoor werkte ik acht jaar bij Dance4Life.”

„Die switch was spannend. Mijn loon is hetzelfde gebleven, maar ik zit nu bij een piepjonge organisatie. We zijn echt aan het pionieren. Ik heb twee jonge kinderen, dus eigenlijk is dat wel een risico. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”

„Mijn partner is freelance fotograaf. Qua inkomsten ontlopen we elkaar niet veel. We werken allebei vier dagen per week. Elke maand storten we allebei hetzelfde bedrag op onze huishoudrekening. Ruim genoeg om ook iets van te kunnen sparen.”

„Wij hebben nooit een pensioen opgebouwd bij een werkgever. Dat is iets waarover we ons nooit druk heb gemaakt, maar dat moeten we wel gaan doen. Bovendien hebben we twee kinderen op de wereld gezet. Die moeten naar school en later studeren. De kosten die we hebben, zullen alleen maar omhoog gaan.”

„We hebben zitten rekenen: volgend jaar zullen we 500 euro per maand extra moeten neerleggen voor kinderopvang en zorg. Ik verwacht niet dat ik snel meer ga verdienen. We zoeken daarom andere inkomsten. We gaan investeren. Waarin precies laat ik even in het midden, maar laat ik het zo zeggen: we zien ergens een kans. Dat is spannend. Rijk zullen we er misschien niet van worden, maar het gaat wel een mooi potje opleveren.”

Uitgeven

‘Laatst heb ik nieuwe zolen op mijn oude schoenen laten zetten. En knopen op een versleten jas genaaid. Zoiets had ik een tijdje terug nooit gedaan. Dan had ik gewoon lekker iets nieuws gekocht.”

„We zijn niet zo lang geleden verhuisd. Van een sociale huurwoning naar een huis in de vrije sector. Dat verschil is gigantisch. Onze huur is bijna verdrievoudigd. Het was nodig voor de kinderen, maar onze uitgaven zijn daardoor enorm veranderd. Ik ga nu minder snel op een terras zitten. En als ik een jas van 200 euro wil kopen, dan moet ik daar wel een maandje voor sparen.

„Ik ben heel braaf, hoor. Ik doe geen impulsieve aankopen. Op de rekeningafschriften staat vooral ‘supermarkt, supermarkt, supermarkt’. Op eten bezuinigen we niet. Dat vinden we belangrijk. Ik ga niet constant in de budgetbakken lopen graaien. Gewoon elke dag gezond eten en een lekker wijntje erbij. Dat moet kunnen. En we hoeven niet zo nodig op wintersport, bijvoorbeeld. Zolang we in elk geval maar één keer per jaar op vakantie kunnen.”

„We geven geen geld uit aan mooie spullen. We hebben geen flatscreen of een dure audio-installatie, wel een normaal huis met een oude eettafel die nog van mijn opa is geweest. Ik wil een goed voorbeeld geven aan de kinderen. Dat ze goed te eten krijgen. En dat je aan het einde van de maand geen boterham met pindakaas voor ze staat te smeren ’s avonds omdat papa en mama zo nodig mooie spullen in de huiskamer willen hebben.”

Huishoudboekje

Inkomen: 3.200 euro bruto

Vaste lasten: Huur (1.080 euro), kinderopvang (1.385 euro), gas, water, licht (170 euro), zorgverzekering (210 euro), telefoon, internet en tv (51 euro), reiskosten (160 euro), sparen (330 euro)

Laatste grote aankoop: Fiets (1.350 euro)