'Het beste moet nog komen'

US President Barack Obama and his wife Michelle celebrate on stage after Obama delivered his acceptance speech on November 7, 2012 in Chicago. Obama swept to re-election, forging history again by transcending a slow economic recovery and the high unemployment which haunted his first term to beat Republican Mitt Romney. AFP PHOTO / Robyn Beck
US President Barack Obama and his wife Michelle celebrate on stage after Obama delivered his acceptance speech on November 7, 2012 in Chicago. Obama swept to re-election, forging history again by transcending a slow economic recovery and the high unemployment which haunted his first term to beat Republican Mitt Romney. AFP PHOTO / Robyn Beck AFP

President Barack Obama heeft na zijn herverkiezing vannacht de sterk verdeelde Verenigde Staten opgeroepen tot eenheid. De kiezers gaven hem na een spannende verkiezingsstrijd een tweede termijn. Hij won in de meeste ‘swing states’, die voor de uitslag bepalend waren, eenvoudig van de Republikein Mitt Romney.

In Chicago sprak Obama vanochtend uitgelaten aanhangers toe, nadat Romney hem telefonisch had gefeliciteerd. De president beloofde te werken aan een Amerika waar kansarmen weer kunnen dromen van een beter leven. „We weten diep in ons hart dat voor de Verenigde staten van Amerika het beste nog moet komen.”

De precieze uitslag was nog niet bekend toen deze krant naar de drukker ging, maar Obama was al verzekerd van 303 kiesmannen, 33 meer dan vereist voor de overwinning. Ook lag hij bij de telling van het totaal aantal uitgebrachte stemmen voor: 50 procent tegen 48 voor Romney.

Hoewel er 6 miljard dollar aan alle politieke campagnes is uitgegeven, is de verdeling van de macht in Washington nauwelijks veranderd: de Democraten behouden het Witte Huis en de meerderheid in de Senaat, de Republikeinen blijven dominant in het Huis van Afgevaardigden.

Maar achter deze continuïteit gaat een veranderend Amerika schuil. Kiezers zijn steeds scherper verdeeld langs etnische en culturele lijnen. Obama won dankzij massale steun van Afro-Amerikanen en migrantengemeenschappen. Onder latino’s in Florida won hij 69 procent van de stemmen. Op het platteland won Romney (59 procent), in de steden won Obama (62 procent).

Van de vrouwen stemde 55 procent op Obama, van de mannen 52 procent op Romney. De Republikein won met afstand bij blanke mannen. „Het traditionele Amerika is weg”, zei de conservatieve presentator Bill O’Reilly op FoxNews. „Het blanke establishment is nu een minderheid.”

Na het verlies van Romney zal onder Republikeinen een strijd uitbreken. De conservatieven in de achterban vonden hem te gematigd. Commentatoren zeiden vannacht dat de partij een radicalere leider nodig heeft, zoals senator Marco Rubio, uit Florida. Maar juist de conservatiefste Republikeinen kregen de hardste klappen: Afgevaardigde Allen West, een Tea Party-leider uit Florida, werd verrassend verslagen. Ook Todd Akin en Richard Mourdock, die tegen abortus bij zwangerschap na verkrachting zijn, wonnen geen Senaatszetel.

Obama moet nu overeenstemming bereiken met de Republikeinen. Op 1 januari wordt een enorme bezuiniging en belastingverhoging van kracht als beide partijen geen begroting kunnen samenstellen.

    • Guus Valk