Grootse plannen die leidden tot een grote mislukking

ING-commissaris Sjoerd van Keulen stapt na korte tijd alweer op. Hij zal herinnerd worden als de man die SNS Reaal zo graag wilde laten groeien.

Van Keulen Foto Leo van Velzen

Zou Sjoerd van Keulen nog vaak terugdenken aan zijn expansiedrift in 2006 bij SNS Reaal? Waarschijnlijk wel. En zou hij dan tevreden zijn met het resultaat dat deze ambities opleverde? Waarschijnlijk niet. ING liet vandaag weten dat Van Keulen opstapt als commissaris bij ING om persoonlijke redenen. De kans is klein dat iemand zich Van Keulen later zal herinneren om zijn commissariaat bij ING. Hij zat er maar kort. Vorig jaar werd hij benoemd.

Van Keulen is vooral bekend als voormalig topman van SNS Reaal. Daar trad hij in 2002 aan als bestuursvoorzitter. En hij had grootse plannen. SNS moest groeien, op naar het buitenland, met de grote jongens meedoen. In 2006 brengt Van Keulen het bedrijf dan naar de beurs. Met de opbrengst van circa 1,35 miljard euro kan hij zijn plannen uitvoeren. Hij wil onderdelen kopen om de verzekeringspoot van het bedrijf te versterken.

Maar het grootste deel van de opbrengst besteedt SNS Reaal aan de koop van Bouwfonds Property Finance. In 2006 betaalt SNS 810 miljoen euro aan ABN Amro voor dit onderdeel, dat leningen aan projectontwikkelaars en beleggingsfondsen in vastgoed verstrekt. Een fiks bedrag, maar deze vastgoedfinancier Bouwfonds Property Finance zal SNS doen groeien en bloeien.

Het werd de grootste mislukking uit de geschiedenis van de bank met de slogan ‘groot geworden door klein te blijven’. Door de overname van BPF werd SNS in één klap actief op de vastgoedmarkten van onder meer Spanje en de Verenigde Staten en in Nederland behoorde SNS Reaal ineens tot een van de grootste financiers van vastgoed. Dat klinkt leuk, maar toen de kredietcrisis in 2008 losbarstte, bleek ineens hoeveel last SNS van deze vastgoedtak kon krijgen.

In 2009 besluit SNS vanwege de problemen om de internationale tak van Property Finance geheel af te bouwen. Op dit moment onderzoekt SNS de mogelijkheden om uit de problemen te komen, zoals de verkoop van onderdelen.

Bij zijn vertrek in 2009 bij SNS zei Van Keulen wel sorry tegen de aandeelhouders. Maar dat betekende niet dat er onbehoorlijke dingen waren gebeurd. Wel hadden ze „voorzichtiger” moeten zijn, gaf hij toe.

    • Tom Kreling