Gezondheid Timosjenko na hongerstaking rap achteruit

A protester holds a framed photo of jailled Ukrainian former prime minister Yulia Tymoshenko during an opposition rally in front of the central election commission in Kiev on November 6, 2012. Election officials in Ukraine on November 5 called a re-vote in five districts as thousands of people protested in central Kiev against alleged fraud in parliamentary elections won by the ruling party. The central election commission told parliament to set a date for new polls in the five districts, saying in a statement cited by the Interfax news agency that it was impossible to conclusively establish the outcome there because of numerous irregularities in the October 28 polls. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
A protester holds a framed photo of jailled Ukrainian former prime minister Yulia Tymoshenko during an opposition rally in front of the central election commission in Kiev on November 6, 2012. Election officials in Ukraine on November 5 called a re-vote in five districts as thousands of people protested in central Kiev against alleged fraud in parliamentary elections won by the ruling party. The central election commission told parliament to set a date for new polls in the five districts, saying in a statement cited by the Interfax news agency that it was impossible to conclusively establish the outcome there because of numerous irregularities in the October 28 polls. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY Een demonstrant houdt tijdens een protestmars van de oppositie een foto vast van oud-premier Joelia Tymosjenko. Foto AFP / Sergei Supinsky

Na een hongerstaking van tien dagen is de gezondheid van oud-premier van Oekraïne, Joelia Timosjenko snel verslechterd. Dat heeft haar advocaat vandaag bekendgemaakt, meldt de NOS.

De oud-premier zou aan haar ziekenhuisbed gekluisterd zijn. Met de hongerstaking protesteert Timosjenko tegen mogelijke fraude bij de parlementsverkiezingen van 28 oktober in Oekraïne. Deze verkiezingen werden gewonnen door de partij van president Viktor Janoekovitsj.

Timosjenko, die ook oppositieleider is, zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar wegens machtsmisbruik. Sinds de zomer bevindt de politica zich in het ziekenhuis vanwege rugklachten. Van 24 januari tot 8 september 2005 en van 18 december 2007 tot 3 maart 2010 was zij minister-president van Oekraïne.

    • Jeannine Julen