Vooralsnog geen verrassingen, maar Obama ‘op koers’

Foto AFP / Max Whittaker Foto AFP / Max Whittaker

De eerste uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen hebben geen verrassingen opgeleverd. Van vijftien staten weten we inmiddels wie er wint. In de swing states, daar waar het om gaat, is het stuk voor stuk nog te spannend om een winnaar uit te roepen.

In Ohio en Florida, de twee belangrijkste swing states, heeft Obama op dit moment een voorzichtige voorsprong. Maar het verschil in stemgedrag tussen districten kan erg verschillen, dus er is nog weinig uit af te leiden. Ook in Virginia, North Carolina en New Hampshire is er nog geen winnaar aan te wijzen. De overige twee swing states zijn Colorado, Wisconsin en Iowa - daarvan komen de eerste exitpolls na 3.00 uur binnen.

Met vijftien staten toegekend is de tussenstand als volgt: 64 voor Obama, 56 voor Romney. De eerste kandidaat die 270 kiesmannen heeft, is de nieuwe president.

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, benadrukt dat er nog weinig valt te zeggen over de uitslagen tot nu toe:

“Het enige dat je erover kunt zeggen, is dat de uitslagen in lijn zijn met de peilingen. Wat verwacht werd van het aantal latino’s dat zou stemmen, en de opkomst van vrouwen in Ohio - dat lijkt uit te komen. Dat is goed nieuws voor Obama. De uitslagen zeggen verder erg weinig. In Florida en Ohio doet Obama het iets beter dan Romney, maar daar moet je erg voorzichtig mee zijn.”

“Je zou dus voorzichtig kunnen zeggen dat Obama op koers ligt. Als hij wint in Florida en Ohio, is het einde verhaal voor Romney.”

In Florida en Virginia staan nog steeds lange rijen bij stembureaus. Ze zouden daar om 19.00 uur dichtgaan, maar er bestaat in elk geval in Virginia een regel die bepaalt dat wie op dat moment in de rij staat, nog moet kunnen stemmen.

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal In Virginia houden ze er rekening mee dat stemlokalen tot 23u openblijven vanwege de lange rijen. Zou 4 uur langer zijn dan gepland

Negen staten gaan naar Obama: Vermont, Connecticut, District Of California, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts en Rhode Island. Zes staten gaan naar Romney: Indiana, Kentucky, Georgia, South Carolina, West Virginia en Oklahoma.

Volg hier ons liveblog over de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

    • Peter Zantingh