Franse kabinet geeft goedkeuring voor homohuwelijk

DEN HAAG - ILLUSTRATIE homohuwelijk. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Het kabinet van de Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft vandaag een wetsvoorstel voor de invoering van het homohuwelijk goedgekeurd. Daarover bericht persbureau AP.

Het gaat nu naar het parlement, waar veel verzet bestaat. In 2011 werd een zelfde soort wetsvoorstel verworpen. Invoering van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van president François Hollande. Ten tijde van diens campagne leek de meerderheid van de bevolking voor te zijn, maar de steun is afgenomen na fel verzet van leiders van religieuze groepen en buitensteedse gebieden.

Conservatieven hekelen goedkeuring

Parlementsleden van de conservatieve partij UMP hekelden de goedkeuring van het wetsvoorstel door het kabinet. “Het is het einde van het gezin, het einde van de ontwikkeling van kinderen, het einde van het onderwijs. Het is een enorm gevaar voor de natie”, zei UMP-senator Serge Dassault in het radioprogramma France Culture.

Ook binnen Hollandes eigen partij bestaat verzet tegen de plannen. Het wetsvoorstel komt later dan gepland en het parlementaire debat is uitgesteld tot januari.

    • Jeannine Julen