Felicitaties uit de hele wereld voor Obama

Van zijn oude school in Indonesië, verschillende wereldleiders tot prinsen en popsterren; over de hele wereld wordt president Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing.

NEW YORK - Supporters van Barack Obama juichen na de laatste uitslag van de presidentsverkiezingen op Rockefeller Plaza. ANP BAS CZERWINSKI Aanhangers van Barack Obama juichen nadat bekend wordt dat Obama de presidentsverkiezingen heeft gewonnen op Rockefeller Plaza. Foto ANP / Bas Czerwinski

Van verschillende wereldleiders tot popsterren en zijn oude school in Indonesië; over de hele wereld wordt president Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing.

Rutte: Verheug me op uitstekende samenwerking

Premier Mark Rutte zei in een reactie zich te verheugen op een goede samenwerking met de VS:

“Felicitaties aan president Barack Obama met zijn herverkiezing na een bijzonder spannende race. Nederland verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking met de Obama-administratie op tal van terreinen de komende vier jaar voort te zetten. Wij willen dat die in de toekomst verder groeit. Nederland zal zich daarom inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie.”

Timmermans: Relatie is een ankerpunt

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) feliciteert Obama:

“In een veranderende wereld is de trans-Atlantische relatie een ankerpunt. Nederland zal samen met andere partners daarin blijven investeren.”

De Chinese president Hu Jintao en premier Wen Jiaobao telefoneerden met Obama om hem te feliciteren. Vice-president Xi Jinping, die deze week in China het presidentsschap van Hu Jintao overneemt, belde met vice-president Joe Biden om zijn felicitaties over te brengen.

De Britse premier David Cameron feliciteerde Obama op Twitter:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Warm congratulations to my friend @BarackObama. Look forward to continuing to work together.

Netanyahu: Samenwerking voortzetten in belang van Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu feliciteerde de president in een sms-je aan verslaggevers:

“Ik zal de samenwerking met president Obama voortzetten om de belangen van Israëlische burgers te garanderen.”

Israël heeft de afgelopen tijd overhoop gelegen met de VS over de manier waarop de nucleaire dreiging vanuit Iran moet worden aangepakt.

Mursi: VS gefeliciteerd met jullie keuze

Mohamed Mursi, de onlangs eerste vrij gekozen president zei later vandaag een brief te sturen naar Obama. Obama hield een paar maanden na zijn vorige verkiezing een speech op de universiteit van Cairo waarin hij opriep tot een ‘nieuw begin tussen de VS en de moslims in de wereld”. Maar veel mensen in de regio vinden dat hij niet veel heeft gedaan om die belofte waar te maken in zijn buitenlandbeleid. Woordvoerder Yasser Ali:

“We feliciteren het Amerikaanse volk met hun keuze en we hopen dat de nieuw gekozen regering zal werken in het belang van zowel het Egyptische als het Amerikaanse volk.”

Zuid-Afrika: We kijken uit naar aanhalen van de banden

Clayson Monyela, woordvoerder van het ministerie van Internationale Relaties, reageerde namens de Zuid-Afrikaanse regering:

“President Zuma waardeert de banden met de VS en kijkt uit naar het versterken van de onderlingen relaties de komende jaren. Zuid-Afrika is ervan overtuigd dat de VS een belangrijke rol wil spelen in de ontwikkeling van Afrika.”

Twitter avatar NelsonMandela NelsonMandela Message of congratulations from #NelsonMandela Centre of Memory to President @BarackObama, http://t.co/Gdoh8uyr

Kenia: Een verdiende overwinning

De Keniaanse president Mwai Kibaki feliciteerde Obama met zijn “welverdiende overwinning”, die ook in zijn geboorteland werd gevierd:

“Kenia is altijd trots op zijn band met jou. We kijken ernaar uit om de banden te verstevigen tussen onze twee landen in deze tweede termijn.”

Syrische oppositie: Hopen op vrijheid en waardigheid

Ook de Syrische oppositie, gaf een reactie op de herverkiezing vanuit Quatar, waar de oppositie deze dagen bijeen is om tot een gezamenlijke strategie te komen. De De Syrian National Council liet bij monde van George Sabra, weten dat de oppositie hoopt om meer steun om de Syrische president Assad af te zetten:

“We hopen dat deze overwinning president Obama in staat zal stellen de juiste beslissing te maken om vrijheid en waardigheid in Syrië en de hele wereld te helpen bereiken.”

Ook op zijn oude basisschool in Jakarta de Menteng Elementary School, marcheerden de leerlingen met een poster van Obama door het klaslokaal terwijl ze blij scandeerden: “Obama wins again!”

Volop felicitaties van Nederlandse politici

Verschillende Nederlandse politici reageerden enthousiast op de overwinningsspeech van Obama:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Kippenvelspeech Obama. Als ie ditmaal deze vechtlust, inspiratie en energie wél vasthoudt, worden het prachtige #fourmoreyears
Twitter avatar HanTenBroeke Han ten Broeke Prachtspeech Obama waarmee hij tweede termijn opeist. Laten we hopen dat het niet bij mooie speeches blijft. Komende 2jr hoop ik dat hij 1/2
Twitter avatar arieslob Arie Slob Eerste mail vanmorgen was van Obama. ‘You made this happen’. Begrijp dat ik nu aansprakelijk ben. #president #vs
Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Obama gefeliciteerd! Maar waarom is Romney zo teleurgesteld? 2e vlak achter de winnaar, ik zou er op 12/9 voor getekend hebben #AmerikaKiest

D66-leider Alexander Pechtold liet weten dat hij zelfs in zijn t-shirt van de Obama-campagne in 2008 heeft geslapen. Zijn partijgenoot Kees Verhoeven prijst niet alleen de toespraak van Obama, maar ook de ‘uitgekiende democratische totaalcampagne’.

Halsema: Ontroerd

Oud-GroenLinks partijleider Femke Halse twitterde vanuit Washington:

“Half 2 terug in het hotel, overvallen door ontroering, omdat Amerikaanse verkiezingen toch zo onvergelijkbaar zijn met de onze. Uitslagenavond gevierd in een gaycafe. Voor mij stond een lesbisch stel. Hun blijdschap over de herverkiezing van Obama had weinig te maken met politiek meningsverschil, maar met erkenning van hun aanwezigheid. Als je in Amerika bent tijdens de verkiezingen word je ermee geconfronteerd hoe diep conservatief dit land is & hoe bijzonder het is dat een zwarte, liberale en onconventionele president wordt herkozen. En Obama valt vast tegen de komende jaren, maar als je hem nu hoort spreken: zo zinderend, verwachtingsvol, en vol hoop op echt humanisme…”

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Tijd om te slapen hier in #washington. Fijn dat even narrowminded intolerant Amerika aan ’t kortste eind trekt. Morgen de economische crisis

Ook beroemdheden twitterden zich een slag in de rondte

Twitter avatar MariahCarey Mariah Carey Congratulations to our beloved President Barack Obama, our spectacular First Lady Michelle Obama & the adorable Malia & Sasha. We
love you!
Twitter avatar latoyajackson La Toya Jackson Once Again Congratulations! To Everyone Who Voted For Barack Obama!!! 👏👏👏👏😊
Twitter avatar bryanadams Bryan Adams Congratulations to Barak Obama for winning four more years as president of the USA!
Twitter avatar ladygaga Lady Gaga I JUST GOT OFF STAGE IN COLUMBIA!! CONGRATULATIONS MR. PRESIDENT @BarackObama We are so proud to be American tonight! YES!!! YES! YES!!
Twitter avatar SnoopDogg Snoop Dogg My president is black
Twitter avatar JimCarrey Jim Carrey Congrats Mr. Obama! Sincerely hope dems and reps can be better dance partners this time out! ;^)

Nederlandse BN’ers lieten zich ook niet onbetuigd

Twitter avatar GVerbaan Georgina Verbaan Geweldig! Dit is lekker wakker worden! Wow, wow, wow.. #Obama
Twitter avatar caricevhouten Carice van Houten YES YOU CAN ! AGAIN !
Twitter avatar bartjancune Bart Jan Cune Goedemorgen! Wat kan die man speechen hè? Ook interessant: Staten VS kiezen voor legalisering van wiet: http://t.co/bqfZuAaa
Twitter avatar Yes_Rtwit Yes-R Obama!!!! #yeswecan #happy Good Morning World.
    • Anouk Eigenraam