Nog geen herstel Europese economie - ‘ook Duitsland zal crisis merken’

Olli Rehn, EU-commissaris voor Economische en Monetaire zaken tijdens een persconferentie over de prognose in Brussel.
Olli Rehn, EU-commissaris voor Economische en Monetaire zaken tijdens een persconferentie over de prognose in Brussel. Foto AFP / Georges Gobet

De Europese Commissie heeft haar verwachtingen voor de economie van de Europese Unie fors naar beneden bijgesteld. Vertrouwen blijft uit, de gezamenlijke economie zal verder krimpen en herstel laat langer op zich wachten. Ook voor de Nederlandse economie waren de voorspellingen somber, al valt de krimp voor dit jaar mee.

Beurzen kelderden nadat eurocommissaris Olli Rehn de cijfers bekend maakte:

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Dow Jones industrial average falls 200 points after Europe slashes economic growth forecast.
Twitter avatar koers_aex AEX Index Huidige stand: 333.58 (-1.12%)

De zeventien landen van de eurozone zullen dit jaar in een recessie raken. Hun economie zal sterker krimpen dan in het voorjaar werd verwacht: het BBP neemt gemiddeld af met 0,4 procent in plaats van 0,3 procent. Voor de gehele Europese Unie wordt een krimp van 0,3 procent verwacht.

De groei voor volgend jaar is nog drastischer naar beneden bijgesteld. Waar aanvankelijk een groei voor de eurozone van 1,0 procent werd voorspeld, is dat nu nog maar 0,1 procent. De groei voor alle 27 landen in de Europese Unie is 0,4 procent, in plaats van de 1,3 procent die in het voorjaar werd verwacht. De daadwerkelijke groeicijfers worden op 15 november bekendgemaakt.

Pas in 2014 herstel - werkloosheidspercentage op recordhoogte

De werkloosheid zal volgens de nieuwe ramingen pas afnemen in 2014, en slechts geleidelijk. Het werkloosheidspercentage is op een recordhoogte van 11,6 procent in de eurozone, en 10,6 procent in de EU. Spanje spant de kroon met 26,6 procent, daarna volgt Griekenland met 24 procent. In 2014 zou ook herstel intreden: 1,4 procent groei voor de eurolanden, 1,6 procent voor de EU.

Voor Griekenland zijn de voorspellingen al helemaal niet mals: een krimp van 6 procent dit jaar, en nog eens 4,2 procent volgend jaar. In het voorjaar hoopte de commissie nog op een vlakke groei in 2013.

Krimp Nederlandse economie valt mee, maar herstel is beperkt

Uit de nieuwe groeiramingen van de Europese Commissie blijkt dat ook het herstel van de Nederlandse economie beperkt is. Het bruto binnenlands product (bbp) zal dit jaar dalen met 0,3 procent (in plaats van de verwachte 0,9 procent), gevolgd door groei van 0,3 procent in 2013 en 1,4 procent in 2014.

De krimp dit jaar komt volgens de commissie lager dan verwacht uit vanwege meevallende exportprestaties die de daling van de binnenlandse vraag ten dele opheffen. Volgens de commissie staan daarentegen vooral de consumentenbestedingen en de investeringen in de bouw onder druk en zal de binnenlandse vraag ook in 2013 in depressie blijven, zo schrijft Novum.

Dat zorgt er ook voor dat de import zwak blijft, wat een verwacht verlies van exportmarktaandeel de komende jaren verbloemt en ook in 2013 zal zorgen voor een positieve bijdrage van de handelsbalans aan het bbp. De commissie voorziet een stijging van de werkloosheid van 4,4 procent in 2011 naar uiteindelijk 6,2 procent in 2014. Dat komt deels doordat meer mensen een baan zoeken door koopkrachtverlies.

Draghi: crisis zal ook overwaaien naar Duitsland

EBB-president Mario Draghi waarschuwde in een toespraak dat de slechte economische situatie ook snel Duitsland zal bereiken.

“Tot nu toe heeft Duitsland weten te ontsnappen aan de problemen waar andere landen in de eurozone mee kampen. Maar de nieuwe cijfers laten zien dat de crisis ook de Duitse economie zal raken. Duitsland heeft een open economie. Het zal dus geen verrassing zijn dat de economische zwakheid van eurozone ook hier zijn sporen zal nalaten.”

Draghi sluit zich met zijn woorden aan bij de vijf economen die Angela Merkel adviseren. Ze zeiden onlangs dat de crisis in de eurozone niet alleen de wereldeconomie heeft verzwakt, maar ook de Duitse, zo schrijft persbureau AP.