Eigenzinnig schrijver over de pop van de jaren zeventig

De punk en de new wave van de jaren zeventig was zijn tijd. Popjournalist Peter Koops deed er vol passie verslag van.

De popjournalist Peter Koops is eind vorige week op 64-jarige leeftijd overleden. Hij leed al lang aan kanker. Koops schreef in de jaren zeventig en begin jaren tachtig voor NRC Handelsblad en de Volkskrant over popmuziek.

Peter Koops was een eigenzinnig, gepassioneerd en invloedrijk poprecensent, destijds legendarisch. Hij beschouwde popmuziek als serieuze kunst, hij was bijzonder degelijk en onder lezers en collega’s gerespecteerd om zijn kennis en schrijfstijl.

Koops volgde intensief het clubcircuit, dat hij samen met collega’s intensief afstruinde in zijn ‘Koops-mobiel’, een witte Citroën CX Break, en schreef vooral veel recensies. De krant beschouwde hij als een papieren blog, waarin hij de pophistorie bijhield, zowel de Nederlandse als de buitenlandse. Favorieten van hem waren onder anderen de Talking Heads, Rolling Stones, David Bowie, David Byrne, Brian Eno, de Sex Pistols, Elvis Costello, Frank Zappa, Joe Jackson, Nick Cave, U2 en de Simple Minds.

Koops was een ongelooflijke perfectionist die tijdens concerten constant in zijn notitieblokje schreef. Hij wilde alle songtitels goed hebben, in een tijd zonder internet en google. Als hij twijfelde belde hij desnoods een collega ’s nachts uit bed om iets te checken.

Aan zijn tijd bij NRC Handelsblad kwam een eind toen hij na een conflict met de krant in 1982 weigerde een recensie te schrijven over een concert van de Rolling Stones in de Rotterdamse Kuip.

Peter Koops schreef later voor de Volkskrant en het Belgische blad Humo, tot hij zich halverwege de jaren tachtig terugtrok uit de popscene.