Een klein sprankje hoop in de modder

Sister. Regie: Ursula Meier. Met: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Gillian Anderson. In: 9 bioscopen. ***

Er zijn van die dingen die je gewoon niet doet. Je jat geen spullen. En al helemaal niet van de skipiste waar de onuitgesproken afspraak bestaat dat mensen even hun ski’s stallen en zich uit helmen en handschoenen pellen om op temperatuur te komen voordat ze naar het dal roetsjen. Als je daar dingen pikt is het alsof je iemands slaapkamer binnendringt om z’n pantoffels te stelen.

Maar pantoffels zijn niet zoveel waard als de ski’s en brillen waarin de twaalfjarige Simon een handeltje drijft. Hij is er goed in. En dat onderstreept juist de wanhoop en de armoede thuis, zonder volwassenen, eten of zorg - hij heeft alleen een onverschillige zus.

De Zwitserse Ursula Meier won dit jaar in Berlijn een Zilveren Beer met Sister (L’enfant d’en haut), een sociaal-realistisch sprookje in de sfeer van de Dardennes-film Le gamin au vélo. Een standvastige, observerende stijl, de skilift als metafoor voor sociale mobiliteit (boven de rijken, in het dal de armen), familiedrama: het is er allemaal. Maar Meier houdt het licht en beklemtoont zo de zwaarte van haar onderwerp. Als de sneeuw smelt en Simon op zoek moet naar een nieuw evenwicht, gloort er in de modder een klein sprankje hoop.