Dijsselbloem wil ‘bikkelhard’ zijn in Brussel - ‘opvallend duidelijk’

De PvdA is voor een harde opstelling in Europa wat betreft begrotingsdiscipline. Een “bikkelharde” zelfs, zo zei de nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vandaag in zijn eerste overleg met de Tweede Kamer.

Jeroen Dijsselbloem met zijn voorganger en voorbeeld Jan Kees de Jager, tijdens de overdracht van het het beheer van het ministerie van Financiën maandag.
Jeroen Dijsselbloem met zijn voorganger en voorbeeld Jan Kees de Jager, tijdens de overdracht van het het beheer van het ministerie van Financiën maandag. Foto ANP Jerry Lampen

De PvdA is voor een harde opstelling in Europa wat betreft begrotingsdiscipline. Een “bikkelharde” zelfs, zo zei de nieuwe minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vandaag in zijn eerste overleg met de Tweede Kamer.

Dijsselbloem ziet een voorbeeld in zijn voorganger Jan Kees de Jager (CDA). Die heeft het volgens hem in Europa, maar ook in brede zin, “fantastisch” gedaan. De Jager heeft zwaar werk verricht en in Brussel altijd de rug recht gehouden, zei Dijsselbloem. Hij wil in die traditie blijven optrekken, zo schrijft Novum.

De PvdA is altijd duidelijk geweest over de opvattingen over de Europese begroting, zegt onze politiek redacteur Erik van der Walle vanuit Den Haag.

“Je hebt D66 en GroenLinks die milder zijn over verhogingen; de PvdA had hier altijd wel een andere positie in. Maar Dijsselbloem is opvallend duidelijk. Iedereen had misschien een beetje verwacht dat hij een mildere toon zou aanslaan in dit soort dingen dan de Jager, maar hij zet die toon door.”

In Den Haag en Brussel zelfde houding

Wat betreft de financiële stabiliteit van de eurozone zal Dijsselbloem zich “positief-constructief” opstellen met daarbij een scherp oog voor de Nederlandse belangen. Die lopen volgens hem vaak parallel. Dat is opmerkelijk, zegt Van der Walle, want daarmee verwijst hij al dan niet opzettelijk naar het vorige kabinet:

“Het vorige kabinet kreeg nog wel eens het verwijt in Den Haag een harde toon aan te slaan over Europa en in Brussel een meer pro-Europese houding aan te nemen. En Dijsselbloem zegt nu heel nadrukkelijk: ik zal in Brussel op dezelfde toon hierover spreken als ik hier doe. Dat is wel een statement.”

Griekenland: voortzetten lijn van De Jager

Ten aanzien van Griekenland zal hij “buitengewoon vasthoudend” optreden en de “consistente lijn” van zijn voorganger voortzetten, zo schrijft Novum. Wel zei hij eerst het rapport van de trojka te willen afwachten voor hij conclusies trekt.

Nederland stemt niet in met verhoging EU-begroting

Dijsselbloem alvast aan dat Nederland niet zal instemmen met het ophogen van de EU-begroting voor volgend jaar. Dat is in tijden van crisis waarbij veel landen moeten bezuinigen niet te verantwoorden.

“Ik kan dat niet verdedigen, de regering zal dat ook niet verdedigen.”

Het ophogen van de EU-begroting staat mijlenver af van de werkelijkheid in de EU-lidstaten, zei hij:

“Dat moeten EU-instituties zich realiseren. Het vergroot hun kwetsbaarheid.”