De was wordt er niet witter van

An Indian man dries laundry on the polluted Yamuna River, holy to Hindus, on a hazy morning in New Delhi, India, Tuesday, Nov. 6, 2012. (AP Photo/Kevin Frayer) AP

Dit is niet de kaart van Nederland. Het is een bleekveld, ergens aan de oever van de rivier de Yamuna in India.

Bij gebrek aan wasmiddelen die de was wit maken, wordt in veel niet-westerse landen de was nog steeds op het gras gelegd. De was bleekt onder invloed van zonlicht en door het regelmatig te besprenkelen met (rivier)water. Ook in Nederland kwamen bleekvelden in het pre-wasmachinetijdperk, toen was met de hand en groene zeep werd gewassen, veel voor.

Grote delen van India worden al dagenlang geteisterd door laaghangende smog. De bruine wolken vol roetdeeltjes, soms tot wel drie kilometer dik, verstoren het dagelijkse leven van de Indiër op een ingrijpende manier. Lucht- en treinverkeer zijn gestremd en de werkdag wordt flink bekort door het gebrek aan licht.

De smog, al jaren een probleem in de grote steden in Azië, zorgt ook voor ademhalingsproblemen en hartklachten. Of de man op de foto last heeft van de smog bij zijn werkzaamheden is niet bekend. Maar dat de was, bij gebrek aan zon, dit keer niet zo mooi wit zal worden, lijkt zeker.

De verwachting is dat de smog morgenavond weer verdwijnt.