De tien cruciale momenten van de verkiezingsnacht

De verkiezingsnacht op nrc.nl toen het nog 0-0 stond.
De verkiezingsnacht op nrc.nl toen het nog 0-0 stond. De verkiezingsnacht op nrc.nl toen het nog 0-0 stond.

Barack Obama is ook de komende vier jaar de president van de Verenigde Staten, zo werd vannacht stukje bij beetje duidelijk. De Democraat won na een lange en spannende verkiezingsstrijd toch nog relatief gemakkelijk van zijn tegenstander Mitt Romney. Als beknopte samenvatting van de verkiezingsnacht: de tien cruciale momenten.

De tijden linken naar de bewuste update in ons liveblog.

00.06 uur: Eerste stembussen dicht, wachten op de exitpolls

Een paar minuten na middernacht meldden we in ons liveblog dat de eerste stembureaus dicht waren. Dat betekende ook dat we de eerste exitpolls tegemoet konden zien. Daar zou evenwel nog weinig verrassends bij zitten: Indiana en Kentucky waren vooraf al vrijwel zeker een prooi voor Romney.

“In Kentucky en Indiana zijn zojuist de eerste stembussen gesloten. Van beide staten, samen goed voor negentien kiesmannen, staat zo goed als vast dat ze naar Romney zullen gaan.”

01.01 uur: Nog geen winnaar in Virginia

Op dit punt hadden we alleen nog maar uitslagen gehad die vooraf al verwacht waren; nog niets wat de race naar een duidelijke uitslag duwde. Virginia was de eerste van negen swing states die ter sprake kwam, maar met beide kandidaten op 49 procent was er nog niets over te zeggen. Afwachten dus.

“CNN kan nog geen voorspelling doen over wie er zal winnen in Virginia en Georgia. Uit de exit-poll uit Virginia blijkt dat beide kandidaten op zo’n 49 procent van de stemmen kunnen rekenen.”

01.20 uur: ‘fifty-fifty’ in Florida

Net zo spannend was het in Florida, ook een cruciale staat in de race. Het was tien voor half twee toen wij opschreven dat met vier procent van de stemmen het verschil minimaal was. Florida zou nog lang onbeslist blijven - maar tegen die tijd was het elders in de VS al rond.

“Voor wat het waard is: na het tellen van vijf procent van de stemmen in Florida krijgen Obama en Romney allebei 50 procent van de stemmen, meldt CNN.”

2.49 uur: In cruciale staten staat Obama iets voor

Ja, het bleef lang spannend in de staten waar het erom ging. Even voor drieën zetten we op een rijtje hoe het er in de drie belangrijkste staten voor stond.

Florida (51% Obama, 49% Romney / 59% geteld)
Ohio (58% Obama, 41% Romney / 22% geteld)
Virginia (55% Romney, 43% Obama / 31% geteld)

03.28 uur: Wisconsin breekt de ban voor de Democraten

Het werd tijd voor de eerste grote slag. Die ging iets voor half vier naar Obama: meerdere Amerikaanse media durfden Wisconsin aan Obama te geven. Nu had hij alleen nog óf Florida, óf Ohio nodig. Vanaf dit moment viel het steeds meer de kant van de Democraten op.

Twitter avatar DylanByers Dylan Byers Obama wins Wisconsin (Fox News)

04.06 uur: Tweede swing state naar Obama

Een kleine, maar wel een belangrijke: de vier kiesmannen van New Hampshire gingen naar Obama. Voorzichtig waagden we ons, net als anderen, aan formuleringen als ‘Obama op koers naar herverkiezing.’

04.26 uur: Achterstand voor Romney in Ohio en Florida

Twintig minuten later en Romney staat achter in de twee staten die hij moet winnen.

04.47 uur: De eerste felicitatie

Het ging snel toen. De eerste Republikein durfde Obama openlijk te feliciteren met de overwinning.

Twitter avatar aviksaroy Avik S. A. Roy Congrats to my Dem friends. Best wishes for the new administration. Will continue to provide the loyal opposition.

05.02 uur: Romney North Carolina, Obama definitief Wisconsin

Ook CNN durfde het even na vijven aan om Obama aan te wijzen als winnaar in Wisconsin. Het bleek de opmaat naar de genadeklap voor Romney, die kort daarna kwam.

05.15 uur: Obama herkozen

Dit was het moment dat we de Caps Lock-toets opzochten. Obama kon Ohio bijschrijven en dat was genoeg voor de overwinning.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama This happened because of you. Thank you.