City krijgt opnieuw lesje nederigheid van jonkies

Even leek Ajax gisteren nogmaals te gaan stunten tegen Manchester City. Het werd uiteindelijk, ook knap, een gelijkspel.

Verslaggever

Rotterdam. Hoe de jonkies de miljonairs een lesje leren. Deel twee.

Het was een kleine sensatie gisteravond in het slecht gevulde City of Manchester Stadium. De miljoenenploeg van Manchester City speelde thuis met 2-2 gelijk tegen het jonge Ajax in de groepsfase van de Champions League. In Amsterdam won Ajax twee weken geleden nog van City.

Ajax stond gisteren al na zeventien minuten op een 2-0 voorsprong door twee goals van Siem de Jong. Beide doelpunten vielen uit een corner. Er leek een grote stunt mogelijk voor Ajax. In het stadion van City was het opeens doodstil. Het ongeloof bij City-trainer Roberto Mancini was groot. Maar halverwege de eerste helft maakte Kolo Touré 1-2, een kwartier voor tijd zorgde de Argentijnse aanvaller Sergio Agüero voor de eindstand: 2-2. Kort voor tijd werd een goal van Agüero onterecht afgekeurd.

Hoe het grote geld vier punten verliest van een ploeg die voor een groot deel bestaat uit spelers uit de eigen jeugdopleiding. Dat is het verhaal rond de twee ontmoetingen tussen de landskampioen van Engeland en Nederland.

De steenrijke oliesjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan uit Abu Dhabi kocht sinds zijn overname van City in 2008 in totaal voor zo’n 600 miljoen euro aan nieuwe spelers (dertig in totaal). Vorig seizoen werd City op het nippertje landskampioen van Engeland. Mansour bin Zayed blij, maar de ambitieuze clubeigenaar wil meer: hij wil op korte termijn de Champions League winnen.

Dat lijkt hij voorlopig te kunnen vergeten. In de eerste vier wedstrijden in de groepsfase van de Champions League wist de Engelse ploeg maar twee punten te behalen, de ploeg dreigt daardoor de knock-outfase mis te lopen.

Twee weken geleden won Ajax in Amsterdam met 3-1 van de Engelse ploeg. De miljonairs van City kregen les van de jonge Ajacieden. De Britse krant The Telegraph berekende dat de basiself van Manchester City in totaal 175 miljoen pond waard was (218 miljoen euro), terwijl de elf jonkies van Ajax die avond 3,5 miljoen vertegenwoordigden (4,4 miljoen euro). ‘Eén dubbeltje verslaat de bankbiljetten’, schreef de Engelse pers.

Ook gisteravond was het verschil in waarde van spelers enorm bij beide ploegen. De spitsen van City waren de Argentijnen Sergio Agüero en Carlos Tévez. Agüero werd dit seizoen voor liefst 43 miljoen euro gekocht van Atlético Madrid. Tévez werd in 2009 voor 29 miljoen euro van Manchester United gekocht. Ter vergelijking: de voorhoede van Ajax bestond gisteren uit Ryan Babel (deze zomer transfervrij overgenomen) en Derk Boerrigter (in 2011 voor een klein bedrag gekocht van RKC Waalwijk).

Je kan dit Ajax grillig noemen. Wisselvallig. Jong en onervaren. Afgelopen zondag verloor de ploeg nog kansloos van Vitesse. Maar nu maakt het naam in Europa door twee zeer knappe resultaten tegen een topploeg. Ajax heeft nu vier punten, waarmee het nog uitzicht houdt op een vervolg in de Champions League.

Na iedere wedstrijd brengt Manchester City-trainer Mancini telefonisch verslag uit aan de clubeigenaar. Het is de vraag hoe vriendelijk dat telefoontje gisteravond laat verliep na het teleurstellende gelijkspel.

    • Steven Verseput