Celtic zorgt voor stunt tegen Barcelona

Adam Mathews (r) van Celtic in duel met Lionel Messi op Celtic Park in Glasgow. Foto Reuters / David Moir Adam Mathews (r) van Celtic in duel met Lionel Messi op Celtic Park in Glasgow. Foto Reuters / David Moir

Celtic heeft in poule G van de Champions League voor een grote verrassing gezorgd. De Schotse club was op het eigen Celtic Park met 2-1 te sterk voor FC Barcelona.

Victor Wanyama en Tony Watt zetten de thuisploeg op een 2-0 voorsprong, Lionel Messi zorgde pas in blessuretijd voor de aansluitingstreffer.

Het is voor het eerst in drie jaar tijd dat Barcelona een groepswedstrijd in de Champions League verliest. Toen was het Russische Rubin Kazan, nota bene in Spanje, eveneens met 2-1 te sterk.

Celtic verloor twee weken geleden in Camp Nou ongelukkig met 2-1 en leek vastbesloten om die kater weg te spoelen. De ploeg van trainer Neil Lennon streed voor elke meter en wachtte geduldig op de momenten waarop het zelf toe kon slaan. Een corner in de 21e minuut bleek de uitgelezen mogelijkheid. Wanyama kwam instormen en klopte verdediger Jordi Alba in de lucht.

Barcelona ging op zoek naar de gelijkmaker, maar vond nauwelijks gaatjes in de gesloten defensie van Celtic. Als dat wel lukte, was het meteen levensgevaarlijk. Messi schoot van dichtbij op de lat, Alexis Sanchez zag zijn kopbal op de paal belanden.

Ook in de tweede helft was het vaak eenrichtingsverkeer, al was het aantal kansen schaars. Bovendien had doelman Fraser Forster een mooie redding in huis op een schot van Messi. Barcelona mocht zelfs blij zijn dat het met elf man mocht blijven staan. Alexandre Song solliciteerde naar een tweede gele kaart, maar werd gespaard door scheidsrechter Björn Kuipers.

Naarmate de gelijkmaker van Barcelona langer op zich liet wachten, begon Celtic steeds meer in een stunt te geloven. Uiteindelijk was het de 18-jarige invaller Watt die het stadion deed ontploffen. Hij was bij een uittrap van Forster attenter dan Xavi en maakte er 2-0 van. De 2-1 van Messi kwam voor Barcelona te laat om een nederlaag af te wenden.

Barcelona blijft ondanks de nederlaag de stand in groep G aanvoeren, al volgt Celtic nu op twee punten. In dezelfde groep won Benfica met 2-0 van Spartak Moskou. Oscar Cardozo maakte beide goals. Bij zijn tweede kwam de assist van Ola John. Benfica staat derde in de poule, Spartak is de nummer laatst.

Dit wedstrijdverslag werd verzorgd door persdienst Novum.

Meer uitslagen in de CL-groepsfase? Klik hier.

    • Marije Willems