Canada zal uranium leveren aan India

Canada gaat uranium leveren aan India. Canada, een van de grootste exporteurs van uranium ter wereld, sloot al in 2010 een overeenkomst met India dat een ambitieus kernenergieprogramma heeft. Door onenigheid over toezicht op het civiele gebruik kwam de overeenkomst niet van de grond. India heeft nu toezeggingen gedaan waardoor de obstakels zijn verdwenen.

India’s eigen olie- en gasvelden zijn ontoereikend voor de energiebehoefte van zijn groeiende economie. Het land is afhankelijk van import en dat maakt het kwetsbaar. Dat werd onlangs onderstreept door de Amerikaanse druk op India om de olie-importen uit Iran te staken.

India (1,2 miljard inwoners) heeft nu 20 kernreactors en wil er nog 30 bij bouwen. In 2050 moet een kwart van de energiebehoefte voortkomen uit kernenergie. Het land richt zich niet alleen op uraniumtechnologie, maar onderzoekt ook het gebruik van thorium, waarvan India een zeer grote voorraad herbergt. Tegen de bouw van twee uraniumcentrales, in de deelstaten Maharasthtra en Tamil Nadu, is hevig geprotesteerd door de lokale bevolking.

Samenwerking met India wordt door steeds meer landen gezien als een stimulans van de eigen economie. De Canadese premier Stephan Harper noemde de overeenkomst met India „een zeer belangrijke economische kans die zich zou moeten uitbetalen in banen en groei voor Canada.” In de jaren zeventig raakten de betrekkingen tussen India en Canada verstoord toen bleek dat India nucleaire brandstof van een door Canada geleverde centrale had gebruikt voor zijn eerste kernproef.

In 2008 sloot India een baanbrekend verdrag met de VS over civiele kernenergie. Eerder deze maand werden onderhandelingen over nucleaire samenwerking geopend met Australië, dat zo’n 40 procent van de uraniumvoorraden ter wereld herbergt. Vorige week besloot Australië in een ingrijpende revisie van zijn buitenlandbeleid de blik meer op Azië te richten.