buzz

This film image released by Sony Pictures shows Javier Bardem in a scene from the film "Skyfall." Bardem portrays, Raoul Silva, one of the finest arch-enemies in the 50-year history of Bond films. (AP Photo/Sony Pictures, Francois Duhamel)
This film image released by Sony Pictures shows Javier Bardem in a scene from the film "Skyfall." Bardem portrays, Raoul Silva, one of the finest arch-enemies in the 50-year history of Bond films. (AP Photo/Sony Pictures, Francois Duhamel) AP

Bardem is een schurk

In Skyfall, de nieuwste Bondfilm, speelt de Spaanse acteur Javier Bardem de schurk Raoul Silva. Met een Geert Wilders-coupe valt de cyber-terrorist het hoofdkwartier van MI6 aan en maakt hij het M en Bond knap lastig. Ook in het echt is hij een lastpak. Hij beschuldigde de Spaanse regering ervan het hoge werkloosheidscijfers in het land te misbruiken om de rechten van arbeiders te beperken. Rafael Hernando, een hotemetoot in de conservatieve Partido Popular (Volkspartij), is not amused. Hij twittert: „Je moet wel een enorme schurk zijn, en geen filmschurk, om te zeggen dat de hoge werkloosheid de Spaanse regering goed uitkomt”.

Hitchcock en Heavy Metal

De biopic Hitchcock, over het maken van de horrorklassieker Psycho, was vorige week voor het eerst te zien op het filmfestival van het American Film Institute. De film met Anthony Hopkins als de master of suspense en Helen Mirren als zijn loyale vrouw Alma Reville is het speelfilmdebuut van Sacha Gervasi. De producenten van Hitchcock hadden zijn documentaire The Story of Anvil (2008) over de hardrockband Anvil gezien, waarin de zanger en drummer van Anvil, twee jeugdvrienden, moeizame pogingen doen de band die in de jaren tachtig furore maakte nieuw leven in te blazen. Gervasi zag een mooie parallel tussen de films die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben: „Beide gaan over het huwelijk waarin partners elkaar door dik en dun steunen.”

De dood van Kennedy

Het wordt haasten, want hij moet in de bioscoop zijn in november 2013, de vijftigste verjaardag van de moordaanslag op president John F. Kennedy in Dallas. Het wordt geen complotfilm als Oliver Stones JFK, hoewel: de actie concentreert zich in het ziekenhuis te Dalles waar zowel de president, zijn (mogelijke?) moordenaar Lee Harvey Oswald én diens moordenaar, nachtclubeigenaar Jack Ruby, hun laatste adem uitbliezen. Tom Hanks trekt als producent het filmproject, Paul Giamatti, Billy Bob Thornton en Jackie Weaver hebben hun namen eraan verbonden.

Vuisten en Mongolen

Rapper RZA van de Wu-Tang Clan debuteerde vorige week als regisseur met The Man With the Iron Fists, een campy hommage aan de ‘wuxia’, ofwel kungfufilm. RZA draaide de film in China en wist sterren als Russell Crowe en Lucy Liu te strikken; Quentin Tarantino, voor wiens Kill Bill RZA muziek schreef, verbond er zijn naam aan. Deze week maakte RZA bekend een biografische film te willen maken over Dzjengis Khan, naar een oud script van John Milius, de aartsreactionaire regisseur van Conan the Barbarian. Zijn leven werd in 2007 bekwaam verfilmd door Sergej Bodrov in Mongol, en hilarisch door Dick Powell in The Conquerer (1956), met John Wayne als de Mongoolse wereldveroveraar.

Doorstart Cineco

Het onlangs failliet verklaarde filmlaboratorium Cineco maakt mogelijk een doorstart. Curator Terry Steffens liet vorige week weten in gesprek te zijn met vier geïnteresseerde partijen: „Op basis van de getoonde interesse ben ik positief gestemd over een doorstart van Cineco, in z’n totaliteit of in beperkte vorm.” Ook Eye-directeur Sandra den Hamer, wiens restauratieafdeling veel zaken deed met Cineco, hoopt dat „de unieke expertise” van het lab behouden blijft, anders moet het museum „noodgedwongen naar het buitenland uitwijken.” Het enige filmlab van Nederland sloot op 23 oktober de deuren. De meeste Nederlandse films worden momenteel in België ontwikkeld of bewerkt. Daar geldt een ‘tax shelter’ die belastingvoordeel biedt.

Moordlustige oma

Er is hoop voor wat oudere actrices die klagen dat Hollywood geen rollen heeft voor vrouwen van boven de 40. Ze kunnen eens denken over webfilmpjes, zoals de 79-jarige Kay D’Arcy. Als ‘Agent 88’ speelt zij een vrouw met wie niet te spotten valt: met kungfutrappen velt ze iedereen die haar lastig valt en voor een moord draait zij haar hand niet om. Haar wapens verbergt ze in haar grijze knotje. Dat is nog eens wat anders dan oma of demente bejaarde spelen. D’Arcy werd gecast omdat ze op haar gezegende leeftijd nog steeds op actieve wijze tai chi beoefende. De auditie deed ze in vol judo-ornaat, waarna ze meteen de rol kreeg. De meeste stunts deed zij zelf.

Robby Müller geëerd

De ASC, de beroepsvereniging van Amerikaanse cameramannen, reikt op 10 februari zijn jaarlijkse ‘Outstanding Achievement Awards’ uit. Onder de prijswinnaars bevindt zich de Nederlandse cameraman Robby Müller (1940) die door zijn Amerikaanse vakbroeders wordt geëerd met een ‘tribute’. Müller, die door een neurologische aandoening nauwelijks kan praten, fotografeerde zo’n zestig films en werkte veel samen met Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars von Trier. Zijn specialisme is sfeervolle, naturalistische zwart-witfotografie.