Brandbrief raad Zaltbommel: houd Slot Loevestein open voor publiek

De gemeente Zaltbommel heeft een brandbrief gestuurd naar de provincie Gelderland over Slot Loevestein. Het college van burgemeester en wethouders wil dat Provinciale Staten het museum steunen om open te blijven voor publiek.

Exterieur van Slot Loevestein. Foto ANP / Hans Steinmeier
Exterieur van Slot Loevestein. Foto ANP / Hans Steinmeier Exterieur van Slot Loevestein. Foto ANP / Hans Steinmeier

De gemeente Zaltbommel heeft een brandbrief (pdf) gestuurd naar de provincie Gelderland over Slot Loevestein. Het college van burgemeester en wethouders wil dat Provinciale Staten het museum steunen om open te blijven voor publiek.

Het slot dreigt de deuren te moeten sluiten, nu het van het rijk geen subsidie meer krijgt voor publieksactiviteiten, zoals tentoonstellingen. Het historische monument, dat bekend is van de ontsnapping van Hugo de Groot in 1621, trekt 120 duizend bezoekers per jaar.

De Raad voor Cultuur, die het advies gaf om alleen nog subsidie te geven voor beheer en behoud van de collectie, vindt dat de kwaliteit van Slot Loevestein vooral ligt in de monumentale, en niet de museale, waarde van het slot. Daarnaast zou de collectie niet uniek of van essentieel belang zijn.

Slot Loevestein is vooral bekend door de ontsnapping van Hugo de Groot via een boekenkist op 22 maart 1621. Rechtsgeleerde De Groot was een van de hoofdrolspelers in de Bestandstwisten.

‘We doen er alles aan om open te blijven’

Directeur van Slot Loevestein, Ien Stijns, op de website:

“Het ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot wordt door jong en oud ervaren als een spannend jongensboek. Maar dan echt. De kennismaking met de boekenkist brengt de nationale geschiedenis tot leven. Als het aan de Raad van Cultuur ligt, wordt deze belevenis jaarlijks vele bezoekers ontnomen. We doen er alles aan om deze situatie te voorkomen.”