Boogerd en de topsport

Michael Boogerd heeft volgens de Oostenrijkse justitie bloeddoping gebruikt. Onze Boogie is nu ook een soort Lance, alleen zonder goed doel. Het zoveelste bewijs dat de wielrennerij een Fukushima is geworden. Dat is niet alleen slecht voor het wielrennen, maar ook voor de sport in het algemeen, en dus voor de mensheid. En voor de NOS, waar Boogerd bijklust als kenner.

Daarom acht ik de tijd rijp om naar buiten te treden met mijn reddingsplan voor de sport, waar ik de afgelopen maanden in het diepste geheim aan heb gewerkt. Dat plan is heel simpel: verbied professionele sport en stimuleer amateursport. Want het ging mis met de sport, toen die professioneel werd. Logisch: zodra je ergens geld mee kunt verdienen, worden de belangen groot, en zodra de belangen groot zijn, loont bedrog. Je gaat geen bloeddoping gebruiken als je alleen een vaantje kunt winnen. Om de sport te redden, moeten we de belangen dus kleiner maken. Dat kan alleen als we profsport verbieden.

Niet lang geleden was profsport illegaal. Profvoetbal, bijvoorbeeld, was in Nederland nog tot 1954 verboden. Abe Lenstra, de held van Heerenveen, is nooit prof geweest. Was het spelletje toen minder spannend? Natuurlijk niet. Sterker nog, hoe spannend is het nu om Barcelona of Chelsea steeds te zien winnen puur omdat ze poen hebben? Of Vitesse?

Stoppen met topsport kent louter voordelen. Ten eerste: de publieke omroep wordt ermee gered, want de miljoenen die nu naar sportrechten vloeien, kunnen straks naar kwaliteitstelevisie. Verder neemt de sociale cohesie toe, want meer mensen zullen naar de amateursportvelden gaan. Zo beteugelen we trouwens ook de zorgkosten, want mensen zullen fitter zijn. Het is ook eerlijker. Nu is het nog zo dat een profsporter geld krijgt als hij een Nike-shirt draagt, terwijl de echte liefhebber, de amateur, juist geld moet toe leggen als hij reclame maakt met z’n merkshirt. Dat is natuurlijk van den zotte.

Maar waar moeten we dan naar kijken, zondagavond? En wat doen we met de tune van Radio Tour de France? Heel simpel: iedereen adopteert een amateurvereniging in de buurt. En iedere amateurclub komt met een eigen YouTube-kanaaltje waar alle wedstrijden gestreamd worden. Dat kost vrijwel niets. Er zal meer sport te zien zijn dan ooit. Amateurisme wordt weer cool. Elke wijk zal zijn eigen helden krijgen. Dichtbij. Aanraakbaar. Clean.

    • Arjen van Veelen