Bisschop vernietigde brief van misbruikslachtoffer

Jo Gijsen heeft in zijn tijd als bisschop in IJsland een brief van een slachtoffer van seksueel misbruik vernietigd.

Rotterdam. Volgens een recent rapport van een IJslandse commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk, heeft toenmalig bisschop Gijsen een brief vernietigd van een slachtoffer van dergelijk seksueel misbruik.

De Nederlander Gijsen was van 1996 tot 2007 bisschop van de Katholieke Kerk in IJsland. Hij kreeg toen een ongeopende brief van een man die schreef dat hij was misbruikt door een IJslandse priester. Door de brief te vernietigen, is Gijsen volgens de IJslandse commissie nalatig geweest. Hij had een onafhankelijk onderzoek moeten instellen.

In een reactie aan de commissie stelt Gijsen dat de man slechts het vermoeden had dat de priester een seksuele relatie met hem wilde en dat hij hier niet zeker van was. Na een gesprek zouden ze samen hebben besloten de brief te vernietigen.

Het is niet de eerste keer dat de 80-jarige Gijsen in verband wordt gebracht met seksueel misbruik in de Kerk. Hij zou in 1959 als surveillant bij seminarie Rolduc meerdere keren een jongen hebben begluurd toen die zichzelf aan het bevredigen was. Het verhaal van de inmiddels 65-jarige betrokkene werd door de klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Katholieke Kerk gezien als geloofwaardig en oprecht. De klacht is echter niet-ontvankelijk verklaard omdat het gluren niet valt onder de definitie van seksueel misbruik. Novum