Bij ING verdwijnen 2350 banen - bank wil 460 miljoen euro besparen

Om miljoenen euro’s te besparen gaat ING 2350 banen schrappen. De verzekeringstak van de bank verliest 1350 banen, de bankdivisie moet het met duizend mensen minder gaan doen. Dat maakte de bank bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Logo van ING donderdag bij het hoofdkantoor in Amsterdam. Ondanks een nettowinst van 1,692 miljard euro in het derde kwartaal ziet ING zich genoodzaakt circa 10 procent van het personeel in Nederland op straat te zetten. ANP KOEN VAN WEEL
Logo van ING donderdag bij het hoofdkantoor in Amsterdam. Ondanks een nettowinst van 1,692 miljard euro in het derde kwartaal ziet ING zich genoodzaakt circa 10 procent van het personeel in Nederland op straat te zetten. ANP KOEN VAN WEEL Hoofdkantoor van ING bij de bank in Amsterdam. ING gaat honderden banen schrappen. ANP Foto / Koen van Weel

Om miljoenen euro’s te besparen gaat ING 2350 banen schrappen. De verzekeringstak van de bank verliest 1350 banen, de bankdivisie moet het met duizend mensen minder gaan doen. Dat maakte de bank bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

ING wil met de ingreep bij verzekeraar Nationale-Nederlanden 200 miljoen euro besparen vanaf 2014. Bij Commercial Banking moeten de kosten in 2015 met 260 miljoen worden teruggedrongen. ING maakte in het vorige kwartaal een flink lagere winst. Een winst op aandelen Capital One compenseerde voor afschrijvingen op leningen en het terugbrengen van risicovolle bezittingen.

De bank en verzekeraar boekte een nettoresultaat van 609 miljoen euro, een daling van 64 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het onderliggende resultaat van de bank kwam uit op 1,02 miljard euro, een stijging van 16,3 procent. Bij de verzekeringstak daalde de onderliggende winst met ruim negentig procent tot 44 miljoen euro.

Voor miljoenen afschrijvingen op slechte leningen

De onderneming deed afgelopen kwartaal verschillende onderdelen van de hand, waaronder de diverse verzekeringstakken in Azië. Daarnaast werden ING Direct UK en Canada in de etalage gezet. Ook verkocht het de aandelen van het Amerikaanse Capital One, die het na de verkoop van ING Direct USA had gekregen. Daarop werd een boekwinst gemaakt van 323 miljoen euro.

De bank schreef echter een bedrag van 173 miljoen euro af op slechte leningen. Op het terugbrengen van risico’s werd een verlies gemaakt van 323 miljoen euro.
FNV Bondgenoten is inmiddels begonnen met gesprekken voor een nieuwe cao en sociaal plan. De vakbond spreekt naar aanleiding van het banenverlies van ‘een mokerslag voor de werknemers’. Bestuurder Fred Polhout:

“Er ligt een sociaal plan maar de meeste baat hebben de werknemers bij het behoud van werk, binnen of buiten de onderneming.”