Bedwelmende geur van de notenkraam

De gemoederen liepen de afgelopen maanden hoog op, hier in de Vinex. Eindelijk zou er, na lang wachten, een zaterdagmarkt komen op het ongezellige plein achter het winkelcentrum. In het bestemmingsplan was altijd gerept over een ‘levendig stadsdeel’ met ‘ruime voorzieningen’. Maar toen de huizenverkoop hier een jaar of wat geleden stilviel, hoorden we ook

De gemoederen liepen de afgelopen maanden hoog op, hier in de Vinex. Eindelijk zou er, na lang wachten, een zaterdagmarkt komen op het ongezellige plein achter het winkelcentrum. In het bestemmingsplan was altijd gerept over een ‘levendig stadsdeel’ met ‘ruime voorzieningen’. Maar toen de huizenverkoop hier een jaar of wat geleden stilviel, hoorden we ook niet veel meer over de beloofde bioscoop en bibliotheek. Logisch natuurlijk, dergelijke zaken zijn alleen rendabel vanaf een bepaald inwonersaantal. En die gezellige zaterdagmarkt, daar kwam de lokale middenstand dan weer tegen in opstand. Die hadden hun nek uitgestoken door hier een paar jaar geleden in het opgespoten zand hun viszaak of bloemenwinkel op te zetten. En nu moesten ze – met hun torenhoge huur – gaan concurreren met een márkt?

Ondanks protest, emotionele oproepen en handtekeningenacties is de markt er toch gekomen. Zij het bescheiden. En ik begrijp die middenstanders best, maar ik ben er blij mee. Want ik hou zo van de geur van zo’n notenkraam. En nu heb ik ineens op zaterdag macadamianoten en vijgen in huis. En daarmee maakte ik dit feestelijke toetje.

Los in een steelpan 100 gram suiker op in 325 ml water. Haal de kardemomzaadjes uit de peul en doe die erbij, plus de gember en flink wat citroenschilletjes. Breng dit aan de kook en laat het twee minuten stevig doorkoken. Haal de pan van het vuur en leg de vijgen in de siroop. Gebruikt u verse vijgen en voelen die wat stug aan, schil ze dan eerst voorzichtig. Doe een deksel op de pan en laat de boel een nachtje trekken.

Dan de semifreddo, een soort romige, bevroren mousse. Deze bereidingswijze, met drie kommen, heb ik van Jamie Oliver afgekeken. Klop in de eerste kom 30 gram suiker met de eidooiers en de uit het vanillestokje geschraapte zaadjes tot een bleekgeel mengsel. Klop in kom twee de slagroom en in nummer drie de eiwitten met een snufje zout tot ze stevig pieken. Meng ze dan alle drie snel en luchtig door elkaar en spatel ook de yoghurt erdoor. Verdeel het mengsel over vier (flinke) of zes (beschaafde) schaaltjes, dek af met folie en zet ze een paar uur in de vriezer.

Smelt 2 eetlepels suiker in een koekenpan op halfhoog vuur, leg de macadamianoten erin, rol ze met een lepel door de karamel en leg ze op bakpapier. Doe ze als ze afgekoeld zijn in een zakje en geef er een paar meppen op met een deegroller.

Haal de semifreddo uit de koeling, leg er een of twee vijg(en) op en giet er wat siroop over. Garneer met stukjes gekarameliseerde macadamianoot.

Semifreddo met vijgen

Voor 4 tot zes personen:

100 g + 30 g +2 eetlepels fijne kristalsuiker

1 kardemompeul

1 vanillestokje

paar plakjes gember

citroen

8 gedroogde of 6 verse vijgen

2 eieren (gesplitst)

150 ml slagroom

2 eetlepels Griekse yoghurt

handje ongezouten macadamianoten