Grappige colleges van één minuut

“Stalin en zijn kliek bewezen dat er genoeg andere manieren zijn om mensen te onderdrukken, manieren die lang zo leuk niet zijn als godsdienst – of opium.” Zomaar een droogkomische commentaarregel uit Religion as Social Control, een tekenfilm van één minuut van de Britse Open University over Karl Marx’ visie op godsdienst. Deze korte serie

“Stalin en zijn kliek bewezen dat er genoeg andere manieren zijn om mensen te onderdrukken, manieren die lang zo leuk niet zijn als godsdienst - of opium.” Zomaar een droogkomische commentaarregel uit Religion as Social Control, een tekenfilm van één minuut van de Britse Open University over Karl Marx’ visie op godsdienst.

Deze korte serie van korte colleges is onderdeel van een serie korte series ;-) waarmee de Open University reclame maakt voor zijn gratis cursussen. De vorige was 60 Second Adventures in Economics, een goed getimed stel uiteenzettingen over de vrije markt, overheidsbemoeienis en -uitgaven, protectionisme, wisselkoersen en dergelijke.

Ook vorig jaar zijn twee van zulke series verschenen: De eerste was History of English, waarin verschillende invloeden op de Engelse taal worden besproken. Vrolijke karikaturen van Romeinen, Noormannen, Denen, Fransen en natuurlijk William Shakespeare en veel voorbeelden van allang ingeburgerde leenwoorden en neologismen komen voorbij. En dan is er nog 60 Second Adventures in Thought. Zonder de andere drie subseries te kort te doen: dit onderdeel over filosofie is tot nu toe ongeëvenaard.