Zo is het een toneelstukje, zei Beatrix

Voor het eerst sinds 1813 was de beëdiging van het nieuwe kabinet openbaar en dat ging meteen goed mis. De nieuwe ministers van het kabinet-Rutte II legden gisteren twee keer in een kwartier de eed en gelofte af, terwijl één keer gebruikelijk is. „Dat ging even wat rommelig”, gaf ook premier Rutte gisteravond toe.

De fout lijkt gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) die de camerabeelden verzorgde, maar zich niet aan het draaiboek hield en om half twaalf met de beëdiging begon: tien minuten eerder dan gepland. RTL kon dat live uitzenden, maar de NOS zat nog midden in een reclameblok en miste het ritueel. De RVD besloot toen om de beëdiging over te doen voor de kijkers van de NOS. Toen koningin Beatrix dat hoorde, zei ze: „Niet hoor, dan wordt het een toneelstukje”, zo blijkt uit een geluidsopname.

Toch werd de beëdiging van de ministers die dus al beëdigd waren overgedaan. PvdA-ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen ( Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) legden twee keer de eed „zo waarlijk helpe mij God almachtig” af. De overige ministers spraken twee maal de belofte „dat verklaar en beloof ik” uit.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet in een reactie op de geënsceneerde tweede beëdiging weten dat er een „smetje” leek gekomen op een belangrijk moment, maar dat het wel „waardig in beeld gebracht” is.

De openbare beëdiging vloeit voort uit een motie van Kamerleden Brigitte van der Burg (VVD) en Margreeth Smilde (CDA) die in 2010 werd aangenomen.

    • Camil Driessen