Woede om filmpje met 'kattenwerper' Jan Fabre

Jan Fabre, een van de bekendste kunstenaars van België, is na doodsbedreigingen ondergedoken.

Rotterdam. De Belgische kunstnaar Jan Fabre heeft duizenden hatemails en doodsbedreigingen ontvangen sinds er op YouTube een filmpje met hem te zien is, waarin katten de lucht in worden geworpen. Tijdens het joggen in een Antwerps park is Fabre vorige week zondag in elkaar geslagen door een groepje mannen.

Op donderdag 25 oktober wilde Fabre, tijdens opnames in het stadhuis van Antwerpen voor de film Doctor Fabre will cure you over zijn carrière, een performance uit de jaren tachtig herhalen. Hij liet dansend als Fred Astaire op de stadhuistrap zijn assistenten katten opwerpen. Twee kwamen daarbij niet goed terecht. Een voorbijganger filmde de scène, zette die op internet en toen de wethouder Dierenwelzijn van Antwerpen een klacht indiende wegens dierenmishandeling, barstte de woede los. Vrijdagavond bood Fabre op de Vlaamse tv zijn excuses aan. De katten zijn volgens hem „compleet oké en gelukkig”.

Fabre, een van de bekendste kunstenaars van België, is ondergedoken. Zijn excuses waren niet genoeg om de storm te doen luwen. In de Vlaamse pers wijzen commentatoren op de hypocrisie van die woede – er gebeuren dagelijks wel ergere dingen met dieren en met mensen. Fabre in De Standaard: „Het is ongelofelijk hoe de zaak werd opgeblazen. Mijn medewerkers kregen al telefoontjes van Nederlandse en Duitse journalisten die wilden weten waarom ik levende katjes aan haken heb opgehangen.” nrc