Winst SNS daalt verder door vastgoedproblemen

De vastgoedfinancieringstak van SNS Reaal is het afgelopen kwartaal verder in de problemen geraakt. Daardoor daalde de winst van de bank en verzekeraar in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit de resultaten die SNS Reaal vanochtend bekend heeft gemaakt.

Door het verlies bij de vastgoedtak zakt de bank onder de minimale (Europese) kapitaalseis van 9 procent. Dat SNS door die grens zakt (de kernkapitaalratio ligt nu op 8,8 procent) duidt op verzwakking van de financiële positie van de bank. Op de beurs in Amsterdam leidden de resultaten van SNS tot een fors koersverlies. Vanochtend stond het aandeel op een verlies van ruim 8 procent.

De winst van het concern kwam uit op 34 miljoen euro, tegen een winst van 51 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Property Finance, het onderdeel dat financieringen voor vastgoed verstrekt, leed de afgelopen periode een verlies van 99 miljoen euro. Het verlies van de vastgoedtak lag in de laatste vijf kwartalen tussen de 61 en 69 miljoen euro.

Bij SNS Retailbank steeg de winst naar 44 miljoen euro, in vergelijking met 34 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar. Bij SNS Zakelijk daalde de winst van 16 miljoen euro naar 1 miljoen euro.

Property Finance heeft nog 4,1 miljard euro aan leningen uitstaan, waarvan 1,4 miljard bestaat uit internationale leningen. Daarnaast heeft het onderdeel nog eens voor 2 miljard aan leningen uitstaan, waarvan de verwachting is dat dit geld slechts deels of helemaal niet meer zal worden afgelost. Deze post steeg het afgelopen kwartaal met 100 miljoen euro. De bank moet ook nog een schuld aan de staat aflossen.

SNS onderzoekt al maanden verschillende opties om de financiële positie te verbeteren. De bank heeft hiervoor Goldman Sachs ingehuurd. Het ministerie van Financiën heeft Morgan Stanley gevraagd om verschillende opties voor SNS te onderzoeken. Deze laatste zakenbank bekijkt onder meer opsplitsing van SNS Reaal en verkoop van onderdelen. Rond de jaarwisseling wordt daarover meer bekend. SNS onderzoekt ook of het mogelijk is om nieuwe aandelen uit te geven.