Waar je op moet letten: de belangrijkste districten in de belangrijkste swing states

Een kiezer in Toledo, Ohio. Foto AFP / J.D. Pooley Een kiezer in Toledo, Ohio. Foto AFP / J.D. Pooley

Less is more, was het thema van deze presidentscampagne. De overgrote meerderheid van de Amerikanen heeft nauwelijks gemerkt dat er presidentsverkiezingen zijn. Mitt Romney en Barack Obama bezochten alleen de circa tien ‘swing states’ die ertoe doen. Daar ging ook veruit het meeste geld naartoe van de kandidaten en hun super-PAC’s. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit verbijsterende filmpje van NPR. Een klein rijtje staten - Ohio, Iowa, Virginia, Florida - doen ertoe.

Vergeet even alle details. Het gaat vannacht vooral om drie staten. Florida is de grootste staat die voor het grijpen ligt, met 29 kiesmannen. Obama en Romney maken ongeveer evenveel kans op Florida. Daarna komt Ohio. Deze staat, 18 kiesmannen, zal in de meeste scenario’s waarschijnlijk het verschil maken. En dan is er Virginia, met 13 kiesmannen: ook onbeslist. Wint Romney deze drie staten, dan maakt hij een goede kans op de zege. Verliest hij er één, dan wordt het heel moeilijk nog te winnen. Kijk naar deze verhelderende graphic van The New York Times: de scenario’s geven Obama een duidelijk voordeel.

We gaan het nog kleiner maken. De uitslagen kunnen lang op zich wachten, vannacht. Maar een paar counties (districten) kunnen, als die binnen zijn, een tipje van de sluier oplichten. Per staat noem ik er één die wat extra aandacht kan gebruiken.

Ohio: Wood County

Wood County ligt in het industriële noordwesten van Ohio. Interessant aan dit kleine district, 135.000 inwoners, is dat het altijd de trend aangeeft. Ohio is de graadmeter voor de landelijke verkiezingen, en Wood County is de graadmeter voor Ohio. Wie Wood County wint, wint vrijwel altijd de staat. Om die reden besteedden Romney en Obama talloze uren in Wood County.

Virginia: Loudoun County

Virginia is de ultieme swing state: ‘blauwe’ steden en ‘rode’ plattelandsgebieden houden elkaar min of meer in evenwicht. Maar de meeste districten zijn wel ongeveer beslist. Loudoun County (ruim 300.000 inwoners) is cruciaal: Obama won hier in 2008 ruim van John McCain. Het is een welgesteld gebied, de meeste mensen hebben een goede baan op het Pentagon of in Washington. Weet Obama hier niet even ruim als in 2008 te winnen (ruim 53 procent), dan is dat een indicatie dat Virginia wel eens heel lastig voor hem kan worden.

Florida: Hillsborough County

Mini-Amerika, wordt dit grote district wel genoemd. Er wonen Latijns-Amerikaanse migranten, conservatieven, progressieve Democraten en talloze onbesliste kiezers. Wie hier wint, heeft niet alleen getalsmatig een enorm voordeel: hier wonen ruim 1,2 miljoen mensen. Het tekent ook de stemming in Florida: kan Obama rekenen op een grote opkomst van migranten? Hoe zit het met de opkomst van Republikeinen? In 2000 en 2004 koos dit district voor George W. Bush, bnij de vorige verkiezingen ging het naar Obama. Lees voor meer achtergronden dit verhaal in de Tampa Bay Times.

    • Guus Valk