VVD stelt grens aan inkomensdaling

Het kabinet-Rutte II, dat gisteren is beëdigd, moet er voor zorgen dat de daling van de koopkracht bij de hoge inkomens de komende vier jaar beperkt blijft tot 4 procent. Dat heeft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra gisteren gezegd. Als dat niet lukt „hebben we een probleem met elkaar”, zei Zijlstra gistermorgen. Premier Rutte onderschreef ’s avonds bij de presentatie van zijn nieuwe ministersploeg dat het kabinet aan die 4 procent zal vasthouden. „We moeten de plannen nog uitwerken. Het gaat om maatvoering. De uitschieters zullen we opheffen.”

Na de beëdiging is het formatiedossier, met daarin alle stukken die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet, gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Die stukken lijken weinig extra licht te werpen op de koopkrachteffecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie die het nieuwe kabinet wil invoeren. Vorige week bleek uit cijfers die diverse media publiceerden dat de midden- en hogere inkomens er soms honderden euro’s per maand op achteruitgaan. Dat zorgde voor veel ophef.

Oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 lieten gisteren weten dat het kabinet met duidelijker cijfers moet komen, anders willen zij donderdag het debat over de regeringsverklaring niet voeren. Premier Rutte beloofde vervolgens dat het kabinet woensdag extra cijfers naar de Tweede Kamer zal sturen die de koopkrachtgevolgen „nader inkleuren”. Volledige duidelijkheid zal het kabinet volgens hem pas in maart kunnen geven.

Diverse nieuwe bewindslieden erkenden gisteren dat het kabinet door de ophef over de koopkracht een moeilijke start heeft. „Het is heel tumultueus geweest”, zei minister Blok (Woningmarkt, VVD). NRC

Een nieuw kabinet, pagina 12 & 13