VVD halveert in peiling TNS Nipo - onrust in VVD-fractie Eerste Kamer

LUNTEREN - Premier Mark Rutte geeft in de plenaire zaal tekst en uitleg over het coalitie-akkoord met de PvdA. Op de achtergrond alle VVD-bewindslieden. Vrijdag is in Hotel De Werelt in Lunteren de eerste dag van het tweedaagse Jaarcongres van de VVD Bestuurdersvereniging. Onderwerp van gesprek zijn de coalitieafspraken met de PvdA en de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Mark Rutte verdedigt het coalitie-akkoord met de PvdA in Lunteren op het tweedaagse VVD-congres voor de achterban. Foto ANP / Erik van 't Woud

Na de peiling van Maurice de Hond afgelopen weekend, krijgt de VVD nu ook in de peiling van TNS Nipo een klap: de partij wordt nagenoeg gehalveerd. De liberalen houden 21 zetels over van de 41 die het bij de verkiezingen veroverde, meldt Novum. Ook de PvdA levert zetels in, maar blijft met 33 stuks ruimschoots de grootste, tegenover 38 zetels bij de verkiezingen.

Nog maar 45 procent van de Nederlanders die 12 september op de VVD stemde, zou dat nu weer doen. De liberalen raken stemmen kwijt op rechts aan CDA, D66 en PVV, en ook aan 50Plus. Een groot deel van de achterban, 17 procent, zegt het even ‘niet meer te weten’. Net als in de peiling van De Hond blijkt ook uit het onderzoek van TNS Nipo dat het verlies vooral te maken heeft met de de kabinetsplannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie: 43 procent van de ondervraagden vindt het een slecht idee om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, een derde vindt het een goed plan.

VVD-achterban: Rutte heeft slecht onderhandeld

De VVD-achterban vindt dat Rutte slecht heeft onderhandeld: slechts 27 procent vindt dat de VVD genoeg heeft binnengehaald. Terwijl 85 procent vindt dat de PvdA genoeg heeft binnengehaald bij de onderhandelingen. Van de PvdA’ers vindt 63 procent dat de eigen partij voldoende heeft binnengehaald.

Volgens de NOS heeft ook de Eerste Kamerfractie van de VVD heeft grote moeite met de inkomensafhankelijke zorgpremie aldus verslaggever Dominique van der Heyde:

Twitter avatar DominiqueHeyde Dominique v.d. Heyde Fractie VVD 1eK wacht uitwerking af, maar met zoals het er nu ligt “grote moeite” zegt Loek Hermans fractievoorzitter

Volgens VVD-fractievoorzitter Loek Hermans is het maar de vraag of in het nieuwe stelsel de kosten wel voldoende beheerst worden:

Twitter avatar DominiqueHeyde Dominique v.d. Heyde VVD eerste kamer VVD grote vraagtekens, ook voor werking zorgstelsel.

Als de fractie in de Eerste Kamer zich tegen de plannen keert, komt het niet door de Senaat heen. De fractie zegt wel af te willen wachten tot het kabinet alle plannen heeft uitgewerkt. Eerder vandaag stemden VVD en PvdA in met het verzoek van de oppositie om het regeerakkoord door te laten rekenen door het Nibud.

Rutte-I geniet net iets minder vertrouwen dan Rutte-II

Het nieuwe kabinet dat maandag werd beëdigd, geniet nog niet veel vertrouwen onder de bevolking volgens de peiling: 60 procent heeft weinig vertrouwen in Rutte-II, 30 procent heeft veel vertrouwen. Dat is overigens niet veel slechter dan aan het begin van het eerste kabinet-Rutte. Toen had 63 procent weinig vertrouwen in de gedoogcoalitie met de PVV.

In de peiling van TNS Nipo is er winst voor het CDA: van dertien naar zeventien, SP: van vijftien naar 21, PVV: van vijftien naar twintig, D66: van twaalf naar zeventien en 50Plus: van twee naar acht. Ook de SGP pakt een zetel en komt op vier uit. Verlies is er voor de ChristenUnie (van vijf naar vier) en GroenLinks (van vier naar drie). De Partij voor de Dieren blijft op twee zetels staan.

    • Anouk Eigenraam