Vlaams links in coalitie met N-VA in stad Aalst

De Vlaamse sociaal-democratische partij S.PA doet mee aan het bestuur van de stad Aalst, ook al zit daar een wethouder in die eerder partij-ideoloog was van het extreemrechtse Vlaams Belang.

Dat beslisten afgelopen nacht de leden van de S.PA-afdeling in Aalst, na een urenlange vergadering die in heel België werd gevolgd. De kwestie was groot nieuws geworden nadat de S.PA-top zich ermee had bemoeid: die vond dat de partij afstand moest houden van wethouder Karim Van Overmeire, ex-Vlaams Belanger die nu bij de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever hoort.

Veel ex-Vlaams Belangers sloten zich de afgelopen jaren aan bij de N-VA, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Aalst werd een testcase: vinden de andere Vlaamse partijen dat de N-VA een fatsoenlijke rechtste partij is?

In Aalst werd de N-VA verreweg de grootste partij en Van Overmeire wordt wethouder van Vlaamse Zaken: hij zal erop toezien dat de stad, waar sinds een paar jaar steeds meer allochtonen uit Brussel komen wonen, haar ‘Vlaamse karakter’ behoudt. De Vlaamse christen-democraten (CD&V) en de S.PA sloten met de N-VA een akkoord over het stadsbestuur, waarbij de N-VA meteen duidelijk had gemaakt dat Van Overmeire wethouder zou worden.

Nadat S.PA-leider Bruno Tobback zich daar fel tegen had verzet – het was „niet één maar alle mogelijke bruggen te ver” – raakte de S.PA in Aalst er zelf ook verdeeld over.

Daarom mochten gisteravond de leden erover beslissen: Van de 293 S.PA’ers die kwamen opdagen, stemden 195 vóór deelname aan het stadsbestuur, 95 stemden tegen en drie blanco. Tobback had van tevoren gezegd dat de partij het besluit van de lokale partijafdeling zou respecteren.

Ook als de S.PA-afdeling gisteravond tegen bestuursdeelname had gestemd, was Van Overmeire wethouder geworden. Zijn partij had samen met de christen-democraten nog net een meerderheid in Aalst.

Filip Dewinter van Vlaams Belang, de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen, zei eerder in De Morgen dat Van Overmeire nooit van ideeën was veranderd: hij had zich alleen aangesloten bij de N-VA omdat hij genoeg had van het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang.

Afgelopen zomer ontstond al veel ophef over het overlopen van Vlaams Belangers naar de N-VA. In een opiniestuk in de krant De Morgen betitelde de Vlaamse liberale fractieleider Patrick Dewael de N-VA als „platform voor extreem-rechts”.