Vastgoed blijft SNS dwarszitten - ook winstdaling DSM

De vastgoedbezittingen van SNS Reaal blijven de bank en verzekeraar dwarszitten. Het verlies op het vastgoedonderdeel Property Finance liep op tot 99 miljoen euro. De instelling schrijft desondanks nog wel zwarte cijfers, blijkt uit de vandaag gepubliceerde derdekwartaalcijfers, meldt persdienst Novum.

SNS Reaal als geheel maakte een winst van 34 miljoen euro. Een winst van 133 miljoen op de kernactiviteiten werd hierbij gedeeltelijk teniet gedaan door een verlies van 99 miljoen op Property Finance. In de vier voorgaande kwartalen leed SNS steeds tussen de 61 en 69 miljoen euro verlies op dit onderdeel.

Bij SNS Bank werd een winst gemaakt van 45 miljoen euro. Vorig jaar in dezelfde periode was dat 50 miljoen euro. Vooral bij de retailbank werd winst gemaakt, bij SNS Zakelijk restte nog een winst van een miljoen euro na een hoge afschrijving op slechte leningen.

Mede door de verliesneming op Property Finance daalde de kernkapitaalratio, oftewel de core-tier-1-ratio, tot 8,8 procent. Dat is lager dan het in Europa vereiste percentage van negen procent. Eind juni was de ratio nog 9,6 procent.

SNS gaat de vastgoedactiviteiten van SNS Zakelijk afstoten en samenvoegen met Property Finance, en wil deze vervolgens afstoten. Vorige week berichtte Het Financieele Dagblad al over een oprichting van een ‘bad bank’ die de slechte leningen moet absorberen. De andere grootbanken in Nederland zouden in eerste instantie echter weinig trek hebben om hierin te investeren.

De bank gaat hier vandaag in het persbericht niet verder op in. Topman Ronald Latenstein:

“We boeken vooruitgang met het besturen van een breed scala aan scenario’s gericht op zowel strategische herstructurering als de versterking en vereenvoudiging van onze kapitaalbasis.”

Terugloop omzet en winst bij DSM

Ook chemiebedrijf DSM zag zijn winst en omzet dalen in het derde kwartaal. De netto-omzet daalde in totaal met 1 procent tot 2,3 miljard euro. De opbrengsten bleven op peil dankzij overnames. Als die niet worden meegerekend dan blijft over een daling met 7 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) uit doorlopende activiteiten zakte met 69 miljoen euro tot 270 miljoen euro. De nettowinst halveerde, mede door eenmalige kosten, tot 81 miljoen euro. Het bedrijf kampt met de moeilijke economische omstandigheden.

DSM is voorzichtiger geworden ten aanzien van de resultaten voor het gehele jaar. Vanwege de aanhoudende zwakke marktomstandigheden voor het onderdeel dat caprolactam maakt, een grondstof voor een nylonsoort, denkt DSM een lager bedrijfsresultaat bij Performance Materials te boeken dan vorig jaar. DSM ging aanvankelijk uit van een vlak resultaat.

De vooruitzichten voor de resultaten van de andere drie divisies zijn ongewijzigd. De doelstellingen voor volgend jaar, een bedrijfsresultaat van circa 1,4 miljard euro, blijft vooralsnog gehandhaafd.

    • Marije Willems