Vader Tristan moet toch getuigen in schadevergoedingszaak

Het nieuwe monument tijdens de herdenking dit voorjaar van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Foto / ANP Robin Utrecht

De vader van Tristan van der Vlis moet getuigen in de schadevergoedingszaak van twee gewonden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald. Eerder dit jaar oordeelde de rechtbank nog dat er geen getuigen mochten worden gehoord in die zaak.

De twee slachtoffers willen met het horen van deze getuigen kijken of er genoeg bewijs is om iemand voor hun schade te laten opdraaien. De rechtbank vond eerder dat er zoveel onderzoek was verricht naar het schietincident, dat het niet nodig was om meer getuigen te horen om dit te kunnen beoordelen. Het hof is het daar niet mee eens en vindt dat die onderzoeken niet waren gericht op het vaststellen van aansprakelijkheid.

De advocaat van de twee slachtoffers wilde ook de Nederlandse Staat, het politiekorps Hollands-Midden, een GGZ-instelling, een hoogleraar informatietechnologie, de schietvereniging en een medeverdachte oproepen als getuige. De medeverdachte is een bekende van Tristan, die mogelijk van de plannen van Tristan afwist. Het gerechtshof heeft nu toestemming gegeven om behalve de vader van Tristan, ook die medeverdachte en de voorzitter van de schietvereniging op te roepen. Het horen van de andere getuigen wees het af omdat die niet direct betrokken waren bij het incident en hun informatie niet uit de eerste hand hebben.

Tristan van der Vlis schoot in april vorig jaar zes mensen dood in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn alvorens hij de hand aan zichzelf sloeg.

    • Anouk Eigenraam