UCI gaat omstreden zege Vinokoerov onderzoeken

Wielrenner ‘Vino’ zou Kolobnev hebben omgekocht om zijn benen stil te houden in Luik-Bastenaken-Luik in 2010.

Rotterdam. De internationale wielerunie UCI heeft een onderzoek ingesteld naar de zege van Alexandre Vinokoerov in Luik-Bastenaken-Luik in 2010.

Vinokoerov zou medevluchter Alexandr Kolobnev 150.000 euro hebben betaald, in ruil daarvoor zou de Russische renner hebben ingehouden zodat ‘Vino’ als eerste over de streep zou rijden. Die overwinning was belangrijk voor de Kazach. Het was zijn eerste grote zege na een dopingschorsing – in de Tour van 2007 was hij betrapt op bloeddoping.

Vorig jaar werd de beschuldiging over de ‘gekochte’ overwinning voor het eerst geuit door een Zwitsers tijdschrift (l’Illustré). De Italiaanse dagkrant Corriere della Sera kwam zaterdag ook met de beschuldigingen en publiceerde zelfs details uit een e-mailwisseling tussen de twee renners een dag na de wedstrijd, afkomstig uit een door de openbaar aanklager van Padua (Italië) opgesteld dossier. Dat is inmiddels doorgespeeld aan justitie in België.

De 39-jarige Vino veroverde afgelopen zomer olympisch goud bij de wegwedstrijd in Londen. Hij won de sprint van zijn medevluchter Rigoberto Uran. Ook na die overwinning waren er speculaties: de Colombiaan had op een paar honderd meter van de finish opzichtig over zijn linkerschouder gekeken waarna Vinokoerov aan de rechterkant voorbij sprintte en olympisch kampioen werd.

Vino beëindigde vlak na de Spelen zijn wielerloopbaan en krijgt waarschijnlijk een managementfunctie bij de Astana-ploeg. AP