Tranen bij Obama na campagne

„Op deze plek begon onze beweging voor verandering”, zei president Obama gisteren in zijn laatste verkiezingstoespraak in Iowa. Foto AP

Barack Obama was geëmotioneerd aan het eind van zijn verkiezingstoespraak in Des Moines in de swing state Iowa. Als de Amerikaanse president vandaag wordt herkozen, begint zijn laatste termijn. Obama herinnerde zijn gehoor eraan dat dit zijn laatste verkiezingstoespraak ooit was. Hij vroeg de kiezers hem te helpen om datgene wat hij vier jaar geleden was begonnen te kunnen afmaken. Vandaag is Obama in Chicago, waar hij nog een tiental radio- en tv-interviews zal geven.

Zijn uitdager, de Republikein Mitt Romney, heeft op het laatste moment besloten vandaag nog naar Cleveland en Pittsburgh te gaan, voordat hij uiteindelijk in Boston de verkiezingsuitslag zal afwachten. In een toespraak gisteren in New Hampshire viel Romney Obama nogmaals hard aan: „Woorden zijn goedkoop, maar de staat van dienst is echt”, aldus Romney, die in de laatste opiniepeilingen in de meeste swing states op een kleine achterstand staat.

De eerste uitslag kwam vanochtend, 43 seconden nadat het stembureau officieel was geopend, uit het gehucht Dixville Notch in het noorden van New Hampshire. Obama en Romney kregen beiden vijf stemmen. (AP, Reuters, AFP)