Tim werd gepest, maar niemand wist ervan

De ouders van Tim Ribberink maakten zijn afscheidsbrief openbaar. Ze willen pesten tegengaan.

TILLIGTE - De rouwadvertentie van de 20-jarige Tim Ribberink met daarin opgenomen een passage uit zijn afscheidsbrief. Ribberink pleegde zelfmoord omdat hij langdurig werd gepest. ANP VINCENT JANNINK
TILLIGTE - De rouwadvertentie van de 20-jarige Tim Ribberink met daarin opgenomen een passage uit zijn afscheidsbrief. Ribberink pleegde zelfmoord omdat hij langdurig werd gepest. ANP VINCENT JANNINK

Correspondent Oost-Nederland

Tilligte. ‘Lieve pap en mam, ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.’ Dit stond gisteren in de rouwadvertentie van Tim Ribberink uit het Twentse Tilligte. Hij maakte op twintigjarige leeftijd een einde aan zijn leven. De advertentie, die zijn ouders plaatsten in De Twentsche Courant Tubantia, werd vele malen geretweet.

Waarom zijn ouders besloten een deel van de afscheidsbrief van hun zoon openbaar te maken? Volgens rouwbegeleider Marinus van den Berg, die vanmiddag een persverklaring zal afleggen namens de familie, is het „een kwestie van zingeving”. „Als het nog enige zin heeft, dan is het dat de samenleving zich beter bewust wordt van de gevolgen van pesten”, zegt Van den Berg. De ouders willen „voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen als gevolg van pesten”.

Tim Ribberink is volgens Van den Berg op de basisschool regelmatig gepest en later ook anoniem via internet. Zo zouden er op de website dinnerjudge.nl, waar gasten een beoordeling kunnen achterlaten over een restaurant dat ze hebben bezocht, uit naam van Tim „bizarre dingen” geschreven zijn over het ijscafé in Denekamp waar hij werkte.

Rouwbegeleider Van den Berg sprak de ouders van Tim zaterdagavond voor het eerst. Hij zegt dat zij niet op de hoogte waren van de worsteling van hun zoon. „Ze zijn compleet overrompeld door zijn dood.’’

Wie in Tilligte, een Twents dorp met 750 inwoners, vraagt naar Tim Ribberink stuit op zwijgzaamheid. „Het is al erg genoeg”, luidt het commentaar. Een jongen die staat te roken vlakbij het ouderlijk huis van Tim heeft hem goed gekend, „maar ik zeg niks”. Ook de basisschool van Tim, ’n Esch, onthoudt zich van commentaar.

Bij de hogeschool Windesheim in Zwolle zeggen medewerkers nooit iets gemerkt te hebben van pesterijen. Tim volgde er de lerarenopleiding geschiedenis. Medewerkers omschrijven hem als „een leergierige, enthousiaste en serieuze student”.

Dat is ook de indruk die hij maakte op locatiedirecteur Peter Koopman van het Twents Carmel College De Thij in Oldenzaal. Daar zat Tim twee jaar op de havo. Vorig jaar liep hij er een half jaar stage. Koopman verkeerde in de veronderstelling dat Tim zich „senang’’ voelde op zijn school.

Volgens een woordvoerder van Windesheim zijn leerlingen en docenten geschokt. Er was een „warm contact” tussen Tim en zijn begeleiders. Niets wees op problemen; Tim was zelfs bezig met de voorbereidingen voor een buitenlandse stage.

Ooms en tantes, neven en nichten schreven gisteren in De Twentsche Courant Tubantia dat Tim de wind niet altijd mee had, maar dat hij aan de buitenkant tevreden leek. „Je hebt nooit iets laten blijken en wij konden niet in je kijken. Maar nu jij deze keus hebt gemaakt, zijn we in het diepst van ons hart geraakt.”