Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Teeven houdt optie celstraf illegalen open - uitspraak Samsom voorbarig

Rutte en Teeven een dag na de verkiezingsoverwinning van de VVD. Foto ANP / Jerry Lampen

PvdA-leider Diederik Samsom loopt op de zaken vooruit door te zeggen dat illegaliteit als overtreding zal worden bestraft, en niet als misdrijf. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) zegt tegenover NRC Handelsblad dat dat nog “helemaal niet zeker is”.

Teeven zegt:

“Ik heb nog in beraad op welke manier we illegaliteit gaan bestraffen.”

Samsom noemde strafbaarstelling illegaliteit symbolische maatregel

Samsom zei vorige week op een partijbijeenkomst in Utrecht dat illegaliteit niet als misdrijf, maar als overtreding zal worden bestraft. Dat betekent dat het als lichter vergrijp zou gelden, waarvoor illegalen niet voor de rechter zouden hoeven komen. Samsom zei ook dat de strafbaarstelling van illegaliteit vooral een symbolische maatregel is.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar wordt gesteld. De manier waarop dat moet gebeuren is niet uitgewerkt. Wel staat vast dat geen sprake kan zijn van medeplichtigheid: mensen en bedrijven die hulp bieden aan illegalen, kunnen daar geen straf voor krijgen. PvdA-leider Samsom gaat er daarom van uit dat een overtreding de meest voor de hand liggende manier is om de strafbaarheid juridisch vast te leggen, zo liet hij vanmorgen weten.

Pijnlijke maatregel voor PvdA

Voor de PvdA is deze strafbaarstelling een pijnlijke maatregel, omdat die partij altijd tegen strafbaarstelling van illegaliteit is geweest. De VVD staat juist voor een actief opsporings- en uitzettingsbeleid, “waarbij de prioriteit moet liggen bij illegale, criminele vreemdelingen”. Ook zouden mensen die al eens onrechtmatig in Nederland verbleven, geen verblijfsvergunning meer mogen krijgen.

In het eerste kabinet-Rutte was het CDA-minister Gerd Leers die de strafbaarstelling van illegaliteit moest regelen. Het kabinet zou toen overwogen hebben om onrechtmatig verblijf als misdrijf te kwalificeren, onder druk van gedoogpartner PVV. Uiteindelijk beperkte Leers zich, onder druk van zijn eigen CDA, tot het opleggen van een boete. Volgens de PvdA heeft Leers’ conceptwetsvoorstel de basis gevormd voor de coalitieonderhandelingen.

Het vorige kabinet-Rutte kreeg op dit plan veel kritiek: het zou disproportioneel zijn en in strijd met de Europese regels over de terugkeer van vreemdelingen. Bovendien lost het niets op om illegaliteit strafbaar te stellen, zei Hans Spekman (toen Tweede Kamerlid, nu PvdA-voorzitter), en duwt het illegalen alleen “dieper de illegaliteit in”.