Tanja Nijmeijer in Havana gearriveerd

Tanja Nijmeijer of the Netherlands, who is an active member of the FARC rebel group, is embraced by rebel negotiator Jesus Santrich upon her arrival to La Habana airport, November 5, 2012. Nijmeijer will be part of the negotiating team of the FARC guerrilla group in the peace-talks with Colombian government to begin on November 15 in Havana. REUTERS/Anncol/Handout (CUBA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Tanja Nijmeijer of the Netherlands, who is an active member of the FARC rebel group, is embraced by rebel negotiator Jesus Santrich upon her arrival to La Habana airport, November 5, 2012. Nijmeijer will be part of the negotiating team of the FARC guerrilla group in the peace-talks with Colombian government to begin on November 15 in Havana. REUTERS/Anncol/Handout (CUBA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer is gisteren aangekomen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Zij zal er deelnemen aan vredesbesprekingen tussen de linkse guerrillabeweging en de Colombiaanse regering. De gesprekken gaan volgende week donderdag verder, nadat de onderhandelingen vorige maand werden geopend met een persconferentie in Noorwegen.

Ze arriveerde in Cuba met een vliegtuigje van het Rode Kruis. Filmpjes van de aankomst tonen een lachende Nijmeijer met een zwarte baret die op het vliegveld wordt omhelsd door andere leden van de FARC. Onder hen Iván Márquez, de leider van het onderhandelingsteam van de guerrillastrijders.

De FARC voegde Nijmeijer (34) in oktober op het laatste moment toe aan hun delegatie. Volgens Márquez krijgt ze een volwaardige rol tijdens de onderhandelingen in Cuba, maar haar aanwezigheid lijkt vooral een publiciteitsoffensief. ‘Alexandra Nariño’, haar nom de guerre, staat garant voor internationale aandacht.

Lang was het onzeker of Nijmeijer op tijd in Cuba zou zijn voor de onderhandelingen. De start in Noorwegen mistte ze omdat er nog arrestatiebevelen tegen haar uitstonden. Colombia trok de bevelen twee weken geleden in, maar daarna was het onduidelijk waar ze precies was.

Voor Nijmeijer is haar deelname aan de onderhandelingen een promotie binnen de hiërarchische rebellenbeweging. De hispanologe uit Denekamp heeft geen hoge rang, maar is waarschijnlijk al een tijd geleden toegevoegd aan de internationale promotieafdeling van de FARC.

Ze is een vurig vertolker van de ideologie van de FARC. Hun strijd om gelijkheid in Colombia wordt overschaduwd door criminele activiteiten, waarmee activiteiten worden gefinancierd. Gisteren dook een nieuw propagandafilmpje op met Nijmeijer. Ze zingt met drie andere strijders dat ze de eer heeft om naar Havana te mogen: „Ook al ben ik in het buitenland geboren, ik had geen twijfel dat ik guerrillera moest zijn.”