Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Strafeisen tot 5 jaar in de vastgoedfraudezaak Klimop

De Symphony-toren aan de Zuidas in Amsterdam, een van de betrokken projecten in de vastgoedfraude waarmee miljoenen euro's werden verdonkeremaand. Foto ANP / Koen Suyk

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen van respectievelijk drie, vier en vijf jaar geëist tegen de verdachten Hans van T., Dennis L. en Nico V. in de omvangrijke vastgoedfraudezaak Klimop. De verdachten werd onder meer valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

De 75-jarige Nico V., oom en vertrouweling van hoofdverdachte Jan van V. hoorde een gevangenisstraf van 5 jaar tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrift, verduistering, witwassen, en deelname aan twee criminele organisaties voor de plundering van Bouwfonds en oplichting van het Philips Pensioenfonds. Volgens het OM speelde V. een centrale rol in het criminele samenwerkingsverband. Hij fungeerde als personeelschef van de criminele organisatie en onderhield de contacten met de projectontwikkelaars volgens de aanklagers:

“Hem lukte dingen die anderen niet voor elkaar kregen. Hij bemoeide zich eigenlijk overal mee.”

Verdachte L. zou een ‘voorname rol’ hebben gespeeld in het wegsluizen van geld. Hij zou valse brieven en facturen hebben opgesteld en wordt ook verdacht van omkoping waarbij “eigen gewin een grote rol speelde”, volgens justitie. Verdachte T. wordt behalve valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie, ook witwassen ten laste gelegd. “Hij wilde ook rijk worden, net als de anderen”, aldus de aanklagers.

Grootste fraudezaak met vastgoed ooit

De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. In totaal veertien verdachten zouden tussen 1995 en 2006 meer dan 250 miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds (nu Rabo Vastgoedgroep) hebben weggesluisd naar eigen rekeningen. Elf verdachten kregen voor hun aandeel in de zaak straffen opgelegd variërend van vier jaar cel tot veertig uur werkstraf. Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd eerder veroordeeld tot vier jaar cel door de rechtbank in Haarlem. Anderen kwamen ervan af met boetes.