Spoorboekje verkiezingsnacht: hoe laat komen Virginia, Ohio en Florida?

Foto AFP / Tom Pennington
Foto AFP / Tom Pennington Foto AFP / Tom Pennington

De eerste stembussen aan de oostkust van de VS gingen vanmiddag Nederlandse tijd open. Rond middernacht onze tijd sluiten de eerste stembussen. Pas aan het einde van de nacht weten we vermoedelijk of Obama of Romney heeft gewonnen.

De eerste exit-polls voor cruciale swing states als Virginia, Ohio en Florida worden vanaf één uur Nederlandse tijd verwacht. Als de uitslag van deze staten op basis van de polls nog ‘too close to call’ is, zoals we kunnen verwachten op basis van de laatste peilingen, dan zullen de grote Amerikaanse media nog geen voorspelling durven doen en is het wachten op de eerste officiële uitslagen, vanaf vier uur vannacht.

Er is ook nog een kleine kans dat er een echte fotofinish komt en dat het nog dagen of zelfs weken kan duren voordat we de echte uitslag kennen. Dat komt doordat er wordt gewerkt met provisional ballots, voorlopige stemmen. Die stemmen worden uitgebracht, maar kunnen later ongeldig worden verklaard als blijkt dat er iets niet klopt. De stemmen worden alleen – en dus later – geteld als blijkt dat de verschillen tussen de partijen miniem zijn.

Hieronder het precieze overzicht van wanneer we wat uit welke staat kunnen verwachten.

01.00 uur: stembussen sluiten in zes staten. Alle ogen zullen zijn gericht op swing state Virginia. In de staat zijn dertien kiesmannen te winnen en de uitslag in Virginia kan een indicator zijn voor de resultaten in overige nog onbesliste staten. Het was vier jaar geleden voor het eerst sinds 1964 dat een Democratische kandidaat in Virginia de winst pakte.

01.30 uur: In Ohio, een van de belangrijkste swing states, sluiten de stembussen. Er zijn 18 kiesmannen te verdelen en bij de laatste twaalf presidentsverkiezingen koos Ohio iedere keer voor de winnaar. Ook in twee andere staten, waaronder North Carolina, sluiten de stembussen.

02.00 uur: In de belangrijke staat Florida (29 kiesmannen) en zestien andere staten sluiten de stembussen. Ook New Hampshire (vier kiesmannen) is nog onbeslist. Wellicht zorgt Pennsylvania nog voor een verrassing. De staat wordt gezien als pro-Obama, maar de Republikeinen heeft er de afgelopen week flinke campagne gevoerd. Vandaag bracht Romney nog een bezoek aan de staat.

02.30 uur: In Arkansas (zes kiesmannen) sluiten de stembussen. Een staat die Romney niet zal ontgaan.

03.00 uur: In nog eens veertien staten sluiten de stembussen, waaronder de onbesliste staten Colorado (negen kiesmannen) en Wisconsin (tien kiesmannen). De laatste zes keer wonnen de Democraten in Wisconsin, dus een winst voor Romney in deze staat zou opmerkelijk zijn. Obama won Colorado vier jaar geleden, maar de economische problemen hebben zijn populariteit in de staat geen goed gedaan.

04.00 uur: Ook de laatste twee swing states sluiten de stembussen: Iowa en Nevada, beide goed voor zes kiesmannen.

05.00 uur: De stembussen aan de westkust sluiten. De 78 kiesmannen van California, Hawaii, Oregon en Washington heeft Obama al ingecalculeerd. De vier kiesmannen van Idaho gaan naar Romney.

07.00 uur: In Alaska sluit de laatste stembus en de drie kiesmannen gaan naar Romney, maar waarschijnlijk weten we rond dit tijdstip allang wie Amerika heeft gekozen als president.

Volg al het nieuws rond de exit-polls en officiële uitslagen in ons liveblog.