Scene II, enter Queen

None

Henk Krol, lijsttrekker van 50Plus, was een van de eersten die het opmerkte. „Vreemd”, twitterde hij gisteren even na half twaalf. „De rechtstreekse beelden van de beëdiging waren bij RTL minuten eerder te zien dan bij de NOS.”

Om 12.20 uur kwam het verlossende antwoord. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff berichtte dat RTL eerder met de beëdiging was begonnen omdat de RVD, die de beelden verzorgde, „veel te vroeg” van start was gegaan „en de beëdiging toen nog een keer heeft gedaan.”

Hoewel de RVD de fout toegaf – een woordvoerder van de dienst sprak van ‘een smetje’ – kreeg de NOS de zwartepiet toegespeeld. Gelauff had een hele dag nodig om de ‘misser’ toe te lichten – met zo’n vijftig tweets. Néé, de NOS had de beëdiging niet zelf geregistreerd. Ja, de tweede keer was écht live. Nee, hij had de RVD nooit om een herkansing gevraagd.

Intussen probeerden ze bij RTL hun gezicht in de plooi te houden. „Frits, was het nog een beetje onwennig?”, vroeg een journaallezeres aan politiek commentator Frits Wester. Nou, zei Wester, het was wel een staatsrechtelijke noviteit: twee keer beëdigen. Maar alleen de éérste beëdiging was echt, de tweede was voor de camera’s.” „Misschien zijn ze er bij de NOS nu wél klaar voor”, antwoordde zij vilein.

Het was de wereld op z’n kop. Waar de commerciële omroep ruim voor de beëdiging in de startblokken stond, zat de publieke klem in een reclameblok. „Reclame onderbreken vergt even tijd”, verdedigde Gelauff zich. Maar dat verklaart niet waarom de NOS zo veel risico nam bij ‘de eerste openbare beëdiging in 200 jaar’. Onwennigheid? „Wij hadden de beëdiging liever zelf geregistreerd”, zei Peter Kloosterhuis, hoofd evenementen van de NOS, een dag eerder tegen deze krant. „Met niet één camera, maar twee. Maar de RVD hield het graag in eigen beheer. Dat deed meer recht ‘aan de waardigheid van het moment’.”

Waardig was het allerminst. Hare Majesteit werd gefilmd zoals zij dat waarschijnlijk wenste: op gepaste afstand. Maar de RVD hield zich niet aan het draaiboek en toen het misliep, stond haar microfoon open. Een ouderwets audiofragment groeide uit tot gesprek van de dag: „Niet hoor. Dan wordt het een toneelstukje.” Ook hier: de wereld op z’n kop.

Deze week vervangt redacteur Danielle Pinedo tv-recensent Hans Beerekamp

    • Danielle Pinedo