Poetin ontslaat zijn minister van Defensie - zet vertrouweling op post

FILE - In this Wednesday, May 9, 2012 file photo, Russia's Defense Minister Anatoly Serdyukov, left, Russian President Vladimir Putin, center, and Prime Minister Dmitry Medvedev, bottom right, watch the Victory Day Parade, in Moscow. Russian President Vladimir Putin has fired the country's defense minister two weeks after a criminal probe was opened into alleged fraud in the sell-off of military assets. Putin made the announcement of Anatoly Serdyukov's dismissal on Tuesday Nov. 6, 2012 in a meeting with Moscow regional governor Sergei Shoigu, whom he appointed as the new minister. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
FILE - In this Wednesday, May 9, 2012 file photo, Russia's Defense Minister Anatoly Serdyukov, left, Russian President Vladimir Putin, center, and Prime Minister Dmitry Medvedev, bottom right, watch the Victory Day Parade, in Moscow. Russian President Vladimir Putin has fired the country's defense minister two weeks after a criminal probe was opened into alleged fraud in the sell-off of military assets. Putin made the announcement of Anatoly Serdyukov's dismissal on Tuesday Nov. 6, 2012 in a meeting with Moscow regional governor Sergei Shoigu, whom he appointed as the new minister. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) Poetin eerder dit jaar met Serdjoekov (links) aan zijn zijde. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

President Poetin heeft zijn minister van Defensie, Anatoli Serdjoekov, ontslagen. Het ministerie van Defensie is verwikkeld in een groot financieel schandaal rond de frauduleuze verkoop van onroerend goed.

Twee weken geleden werd een onderzoek geopend naar fraude bij de verkoop van vastgoed van het leger, dat ver onder de marktprijs van de hand ging. Volgens de officiële onderzoekscommissie heeft de staat daardoor voor zeker drie miljard roebel (ruim 74 miljoen euro) schade geleden. Tegenover het Russische persbureau RIA Novosti zegt Poetin dat hij Serdjoekov uit zijn functie heeft ontheven, om de weg vrij te maken voor objectief onderzoek naar het corruptieschandaal.

Poetin vervangt Serdjoekov door regionaal gouverneur en vertrouweling Sergej Sjoigoe, die eerder jarenlang minister was van Noodsituaties en Rampenbestrijding.

Poetin verschijnt weer in openbaar

Afgelopen week deden geruchten de ronde over de verslechterde gezondheidstoestand van Poetin, omdat hij de afgelopen weken een aantal reizen naar het buitenland had afgezegd. Zondag verscheen hij echter weer in het openbaar, toen hij deelnam aan de viering van de Dag van de Eenheid. Hij legde een krans bij een monument op het Rode Plein. Het monument is opgericht ter herinnering aan strijders die de Pools-Litouwse bezetters in 1612 verdreven.

Poetin bewoog zich langzaam, maar had geen ondersteuning nodig. Het was niet duidelijk hoe het met de gezondheid van de president gesteld is. Volgens een Russische krant heeft Poetin een spier verrekt toen hij in september een vlucht met een hangglider maakte. Zijn woordvoerder zei dat Poetin een spier heeft verrekt, maar ontkende dat dit het gevolg was van de vlucht met de kraanvogels.