Poetin ontslaat minister Defensie

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn minister van Defensie ontslagen omdat die verwikkeld zou zijn in een corruptieschandaal. Het besluit werd vanochtend wereldkundig gemaakt op de Russische televisie.

„Gezien de situatie waarin het ministerie van Defensie zich bevindt, heb ik besloten om minister Serdyukov van zijn post te ontheffen”, zei Poetin.

In de uitzending was de president te zien tijdens een ontmoeting vanochtend met Sergei Shoigu, eerder dit jaar benoemd tot gouverneur van de regio Moskou en voormalige minister van Rampenbestrijding, die nu Defensie onder zijn hoede krijgt. Shoigu (57) geldt als een vertrouweling van de president.

De problemen op het ministerie van Defensie dienden zich vorige maand aan, toen opsporingsambtenaren kantoren van het departement binnenvielen op zoek naar bewijsmateriaal voor ongeoorloofde transacties. De verdenking bestaat dat medewerkers van het ministerie commerciële ondernemingen hebben bevoordeeld bij de verkoop van bezittingen, waaronder onroerend goed, door die onder de marktwaarde aan te bieden. De staat zou rond 75 miljoen euro verlies hebben geleden.

Ook de nu ontslagen minister zou persoonlijk hebben geprofiteerd. Het onderzoek richt zich onder andere op zijn relatie met een vroegere topambtenaar van Defensie. Serdyukov werd vijf jaar geleden juist naar het ministerie gehaald om ingrijpende saneringen en modernisering bij de krijgsmacht door te voeren en om een halt toe te roepen aan wijdverspreide corruptie.

President Poetin zei vanochtend dat het aftreden van Serdyukov nodig was om de omstandigheden te scheppen voor „een objectief onderzoek naar alle openstaande vragen”. (AP, BBC, Reuters)