Peijs (CDA) neemt afscheid met feest van 60.000 euro

Commissaris van de koningin Karla Peijs vertrekt op 1 maart.

Rotterdam. In de provincie Zeeland is ophef ontstaan over het afscheidsfeest van commissaris van de koningin Karla Peijs (CDA). Daarvoor is 62.000 euro gereserveerd, zo blijkt uit de najaarsnota van de provincie. Er worden in februari onder meer twee recepties georganiseerd. Tientallen Zeeuwen reageerden boos op de site van de Zeeuwse omroep. De teneur van de reacties: in tijden van bezuinigingen en economische crisis is het niet kies om zoveel belastinggeld aan één receptie te besteden. De één stelt voor om het bedrag aan de Voedselbank te schenken, anderen willen dat het naar verzorgingstehuizen gaat.

Peijs (67) vertrekt op 1 maart, haar opvolger is nog niet bekend. Eerder was ze lid van het Europees Parlement en minister van Verkeer en Waterstaat. De woordvoerder van de provincie wijst erop dat het bedrag niet alleen is bestemd voor de afscheidsreceptie van Peijs maar ook voor een welkomstreceptie voor haar opvolger. „Daar komen honderden bewoners op af.”

Er is geen kostennorm voor een afscheidsfeest. In 2010 nam burgemeester Job Cohen van Amsterdam afscheid, het feest kostte 45.000 euro. Het afscheid van burgemeester Van Schaijk van Geldermalsen, in 2011, kostte 23.000 euro. Het afscheidsfeest van toenmalig gedeputeerde financiën in Noord-Holland, Ton Hooijmaijers (VVD), veroorzaakte in 2009 ophef. De kosten voor dat feest bedroegen 10.000 euro. nrc