Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ouders willen na zelfmoord zoon einde maken aan pesten

De ouders van de 20-jarige Tim Ribberink hopen dat pesten vanaf nu echt wordt aangepakt. Hun zoon pleegde vorige week zelfmoord omdat hij werd gepest. “Tim was een lieve jongen. Warm en attent. Helaas heeft hij zijn hele leven moeten vechten tegen zijn pesters”, lieten de ouders zojuist weten in een verklaring.

TILLIGTE - De rouwadvertentie van de 20-jarige Tim Ribberink met daarin opgenomen een passage uit zijn afscheidsbrief. Ribberink pleegde zelfmoord omdat hij langdurig werd gepest. ANP VINCENT JANNINK
TILLIGTE - De rouwadvertentie van de 20-jarige Tim Ribberink met daarin opgenomen een passage uit zijn afscheidsbrief. Ribberink pleegde zelfmoord omdat hij langdurig werd gepest. ANP VINCENT JANNINK De rouwadvertentie die gisteren in de Tubantia werd geplaatst en voor veel ophef heeft gezorgd. Foto ANP / Vincent Jannink

De ouders van de 20-jarige Tim Ribberink hopen dat pesten vanaf nu echt wordt aangepakt. Hun zoon pleegde vorige week zelfmoord omdat hij werd gepest. “Tim was een lieve jongen. Warm en attent. Helaas heeft hij zijn hele leven moeten vechten tegen zijn pesters”, lieten de ouders zojuist weten in een verklaring. De verklaring werd voorgelezen door rouwbegeleider en pastor Marinus van den Berg in het gemeentehuis van Dinkelland in het Twentse Denekamp.

Confronterende rouwadvertentie in Tubantia

De ouders plaatsten gisteren een confronterende rouwadvertentie in De Twentsche Courant Tubantia. Daarin werd de tekst van zijn afscheidsbriefje afgedrukt:

“Lieve pap en mam, ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.”

De advertentie zorgde gisteren voor veel ophef en leverde emotionele reacties op. Vanwege de grote media-aandacht besloten de ouders te reageren.

“Opdat dit nooit meer mag gebeuren”

Tot enkele dagen geleden wisten de ouders nauwelijks van de pesterijen. Met de tekst wilden de ouders aandacht vragen voor het probleem van pesten:

Na ongeloof, woede en verdriet hebben wij besloten de afscheidsbrief van Tim te plaatsen in de rouwadvertentie. Opdat dit nooit meer mag gebeuren. Een kind dat door pesters wordt buitengesloten, mag zich nooit gedwongen voelen om te kiezen voor deze ultieme uitweg. Door de brief van Tim te plaatsen, hopen wij dat het probleem dat pesten heet echt wordt aangepakt.

De volledige verklaring voorgelezen door Marinus van den Berg:

Vanavond wordt voor Tim Ribberink om 19.00 uur een avondwake gehouden in de rooms-katholieke kerk in Tilligte.